Prim-ministra Natalia Gavrilița, dar și executivul în general se confruntă în aceste zile cu un val de critici că ar fi cerut o derogare de la instituțiile Uniunii Europene ce vizează importul metalelor uzate în R. Moldova. Principalul beneficiar al acesei măsuri ar fi Uzina Metalurgică de la Râbnița, de peste Nistru, necontrolată de autoritățile constituționale.
În primă fază, șefa guvernului a explicat că „a acționat conform interesului național, care prevede protejarea pieței și crearea de oportunități în R. Moldova”.
### Vezi și... ### „Pandora papers” arată conexiunile lui Vladimir Plahotniuc cu Metalferos, încă din 2008Asociația Promo-LEX, specializată inclusiv pe monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea separatistă, a criticat viteza cu care executivul s-a preocupat de afaceri dubioase cu fier vechi „în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”.
Între altele, experții Promo-LEX au reproșat guvernării că perpetuează situația în care Uzina metalurgică consumă gaze la prețuri de nimic, sporind datoriile la gaze ale autoproclamatei republici transnistrene. Cu toate acestea, guvernanții PAS insistă că vor să „spargă monopolul” celor de la Râbnița, argument necredibil pentru juriști de la Promo-LEX, când diferențele de tarife la gaze între cele două maluri sunt mai mari de zece ori.
Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a venit cu alte precizări, respingând criticile aduse. Gavrilița a spus că subiectul drepturilor omului se află în permanență pe agenda cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare.
În ce privește afacerile cu metale uzate, din punctul ei de vedere, sistarea importurilor din UE „este un precedent extrem de periculos pe care nu îl putem accepta”.
### Vezi și... ### Valentin Eșanu: Acum riscăm ca „Metalferos” să fie privatizată de oameni din Transnistria