Guvernarea vrea să oprească tergiversarea și scurgerile de informații din dosarele de corupție

Mai multe modificări legislative au fost anunțate de președinta Sandu după ședința Consiliului Superior de Securitate, 5 septembrie 2022

Termenul de prescripție în procesele de judecată ar putea fi exclus pentru ca cei sancționați să nu poată fi absolviți de la răspunderea penală. Anunțul a fost făcut de șefa statului care, după ședința Consiliului Superior de Securitate, a anunțat mai multe modificări legislative pentru a descuraja tergiversarea dosarelor de corupție.

Maia Sandu a declarat că legislația națională va fi modificată așa încât avocații să nu mai poată „în mod deliberat” tergiversa investigarea dosarelor folosindu-se de anumite „oportunități de abuz de drept”.

Totodată, ar urma să fie exclus termenul de prescripție în procesele de judecată. „Avem multe situații când judecătorii în mod intenționat tergiversează procesul de judecată ca să expire termenul și să nu mai poată fi sancționați cei vizați de anchetă”, a explicat președinta țării.

### Vezi și... ### Veronica Dragalin: Trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare

Soluții de la Consiliul Superior al Magistraturii

Președinta a acuzat în special judecătorii de tărăgănarea anchetării dosarelor de corupție mare.

„Procurorul general a prezentat raport pe mai multe dosare care au fost finalizate și transmise în instanțele de judecată, iar din instanța de judecată nu am mai auzit nimic, nu s-a întâmplat nimic”, a spus Maia Sandu precizând că, până la sfârșitul lunii septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să propună soluții așa încât anchetele să aibă finalitate.

„Indiferent că asta înseamnă crearea unei instanțe specializate sau a unor complete specializate, așteptăm această soluție”, a spus Sandu.

### Vezi și... ### Număr dublu de dosare privind îmbogățirea ilicită. Unul singur a ajuns în instanță

Scurgerile de informații probează că există corupție în sistem

Șefa statului a mai criticat scurgerile de informații din dosarele penale și a cerut „elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare” pentru a le preîntâmpina.

„Fenomenul scurgerilor de informații accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă.”

„Fenomenul scurgerilor de informații accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă, dăunează anchetei și probează că există corupție în echipele care se ocupă de anchete”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a spus că Procuratura a inițiat mai multe dosare penale pentru a identifica persoanele responsabile de scurgeri de informații din anchete, dar a subliniat că în cadrul CSS nu s-au discutat „dosare concrete”.

„Destabilizare” prin alertele false cu bombă

Un alt subiect discutat la ședința CSS a vizat alertele false cu bombă, tot mai frecvente în ultima perioadă. Maia Sandu a anunțat că SIS și MAI au elaborat un mecanism comun de estimare a riscurilor cu trei nivele de alertă care va permite intervenția în funcție de evaluarea riscurilor.

„Scopul acestor alerte este de a induce anxietate în societate și este făcut de elemente care vor să destabilizeze situația din țară, dar vedem aici și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată”, a spus șefa statului, precizând că cele mai multe alerte false au vizat instanțele de judecată. Maia Sandu a mai anunțat înăsprirea pedepselor pentru autorii alertelor false.

### Vezi și... ### Pedeapsa pentru alarme false cu bombe ar putea ajunge la 12 ani închisoare, în circumstanțe speciale