Guvernator: forțele ucrainene resping încercările armatei ruse de a înainta spre Donețk

Vehicul blindat ucrainean pe o stradă din Pokrovsk, regiunea Donețk, 8 iulie 2022.

Forțele ucrainene resping încercările armatei ruse de a înainta în regiunea estică Donețk, a spus pe Telegram șeful administrației regionale din Luhansk Serhi Haidai.

El a raportat pe 9 iulie că rușii bombardează masiv orașele din regiune, pe care le atacă din mai multe direcții , și a precizat că „inamicul încearcă să înainteze din așezările regiunii Luihans spe primele sate din regiunea Donețk”.

Agențiile de informații occidentale spuneau săptămâna asta că ar fi posibil ca forțele rusești să ia o pauză operațională după ce au pretins că au obținut controlul asupra întregii regiuni Luhansk. Haidai și alte oficialități ucrainene au dezmințit că Luhansk e controlat total de ruși, chiar dacă forțele ucrainene s-au retras din ultimele două orașe importante ale regiunii, Severodonețk și Lisiciansk.

Consilierul prezidențial și principalul negociator ucrainean Mihailo Podoliak a spus și el că Rusia a fost forțată să facă o pauză în operațiuni, pentru a-și realimenta forțele cu personal și armament. „E clar că trebuie să aducă trupe și piese de armament noi”, a spos Podoliak la televiziunea ucraineană Canal 24 pe 8 iulie.

Între timp, pe 9 iulie ministerul britanic al apărării a spus că Rusia pare să folosească pe teren vehicule vechi și duce lipsă de anumite echipamente militare.

Autoritățile ucrainene au cerut în mod repetat mai mult armament occidental pentru a-și putea spori capacitatea de apărare și pentru a lansa contraatacuri.

Pe 8 iulie, Casa Albă a anunțat un nou pachet de armament pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, între care și patru noi sisteme de rachete multiple cu precizie mare. Aceste sisteme, numite generic HIMARS, le permit ucrainenilor să atace pozițiile rușilor de la distanțe mai mari și cu mai multă acuratețe decât aceea a artileriei obișnuite.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Apărătorii ucraineni s-au opus forțelor ruse pe mai multe fronturi