Guvernatorul regiunii Luhansk: orașul Severodonețk - un nou Mariupol

Un bărbat alături de calul său în timpul unui bombardament din mortier în Severodonețk, estul Ucrainei, pe 18 mai 2022

În Donbas, au loc lupte grele, iar forțele ruse vor să transforme orașul Severodonețk într-un nou Mariupol, a avertizat pe 21 mai guvernatorul regiunii Luhansk, Serghii Gaidai.

„Rușii distrug Severodonețk-ul ca și pe Mariupol”, a transmis Gaidai pe canalul său de Telegram, cauzând temeri cu privire la noi progrese militare ale Rusiei în estul Ucrainei.

Guvernatorul a spus că orașul Severodonețk este ținta unor bombardamente aeriene rusești intense, dar a respins afirmațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora Moscova ar fi pe punctul de a ocupa complet regiunea Luhansk.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în seara de 20 mai că ultimii luptători ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat. În total, peste 2 000 de luptători au depus armele, potrivit Moscovei.

Ceva mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ultimilor apărători de la oțelărie li s-a spus de armata ucraineană că pot ieși și își pot salva viața.

Moscova spune că orașul port de importanță strategică de la Marea Azov ar fi acum complet sub controlul său.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse au început să curețe câmpurile minate din zona din jurul portului pentru a-l face din nou funcțional.

Statul Major consideră că scopul forțelor armate ruse rămâne de a obține controlul complet asupra regiunilor Luhansk și Donețk și a asigura un coridor terestru către peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.