Guvernul a aprobat restructurarea producătorului de divinuri „Barza Albă” prin fuziunea cu „Aroma”

În anul 2022, Societatea pe Acțiuni „Barza Albă” a primit statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova.

Fabrica de vinuri și divinuri „Barza Albă” de la Bălți, cu statut de patrimoniu cultural național, va fi reorganizată prin fuziune (absorbție) cu un alt producător important de băuturi alcoolice din Republica Moldova, compania „Aroma”, aflată în procedură de insolvabilitate.

Decizia a fost aprobată de Guvern în ședința de marți, 30 iulie. Ambele societăți pe acțiuni se află în proprietatea deplină a statului.

Producătorul de la Bălți s-a angajat să achite datoriile de circa 35 de milioane de lei ale „Aroma”, rămase nestinse în ultimii 11 ani. Totodată, „Barza Albă” va investi în infrastructură și va realiza rebranding-ul unor produse cunoscute ale „Aroma”, cum ar fi divinurile „Chișinău”, „Moldova”, „Basarabia” și „Dacia”. Întrucât reorganizarea va necesita mijloace financiare suplimentare, statul s-a angajat să sprijine „Barza Albă” prin scutirea de la plata dividendelor pentru perioada 2023-2027.

Potrivit unei note informative a guvernului, în anul 2013, compania „Aroma” a constatat „o situație dificilă în urma managementului defectuos, dar și al reducerii vânzărilor, astfel încât producătorul de divin a acumulat datorii de 240 milioane de lei”. Datoriile au fost reorganizate, însă la finele anului 2023 creanțele creditorilor depășeau 35 de milioane de lei, în timp ce activele companiei erau de 100 de milioane de lei. În prezent, imaginea întreprinderii „Aroma” poate fi considerată „puternic pozitivă și destul de onorabilă”, ca urmare a modernizării companiei și procurării utilajului modern de distilare, refrigerare și îmbuteliere, se mai spune în nota executivului.

„Barza Albă” avea un capital propriu în valoare de 351 de milioane de lei la sfârșitul lui 2023, în creștere față de anii trecuți. În urma fuziunii cu „Aroma”, compania de la Bălți speră să crească volumul producției și al vânzărilor, inclusiv peste hotare.

În anul 2022, Societatea pe Acțiuni „Barza Albă” a primit statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova.

Compania a fost inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării, fiindu-i restituit dreptul exclusiv de utilizare a mărcii comerciale „Barza Albă”, devenită faimoasă în perioada fostei URSS.

Compania, cu o istorie de circa 80 ani, are o capacitate de îmbuteliere de 10 milioane de sticle anual.

Piața de desfacere a produselor „Barza Albă” se extinde din Australia până în SUA, incluzând țări ca România, Israel, China, statele baltice, Germania, Cehia, dar și întreg spațiul CSI.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te