Guvernul a aprobat compensarea majorării tarifelor la gaz și căldură/ Mitropolia Moldovei cere și ea sprijin

Actualizare:

Mitropolia Moldovei solicită compensații pentru biserici și mănăstiri la gazele naturale, după majorarea recentă a tarifului.

„Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari”, se arată într-un comunicat la Mitropoliei, semnat de Mitropolitul Vladimir. Astfel, se solicită ca bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit și aparțin comunităților, după cum se specifică pe pagina Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Guvernul Gavrilița a aprobat deja proiectului de lege cu privire la compensarea majorării tarifelor la gaz și energie termică, după ce preșul la gaze a crescut cu peste 140 pentru noiembrie, în baza noului acord pe cinci ani, încheiat de R. Moldova cu Gazprom la sfârșitul lunii octombrie. Compensațiile sunt numai pentru consumatorii casnici, nu și pentru agenții economice sau alte entități.

Astfel, în cazul gazului, statul va compensa 67% din majorarea tarifului pentru primii 50 de metri cubi și 50% din majorarea tarifului pentru următorii 100 de metri cubi. În cazul energiei termice, statul va compensa 67% din majorarea facturii pentru prima gigacalorie.

Totodată, comisia parlamentară pentru protecție socială a aprobat miercuri majorarea cu peste 470 de lei a venitului minim lunar garantat, care devine astfel de 3109,6 lei. Ceea ce va duce automat la mărirea numărului de persoane care vor putea cere ajutor pentru perioada rece a anului (noiembrie 2021 – martie 2022) la circa 214 mii de familii defavorizate.

Ulterior, guvernul urmează să majoreze și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului de la 500 lei până la 700 lei.

Aceste majorări vor costa bugetul de stat peste 173,6 milioane lei pentru patru luni (decembrie 2021-martie 2022).