Guvernul aprobă împrumutul pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava

Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava face parte din Planul național de dezvoltare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2026.

Guvernul de la Chișinău a făcut încă un pas spre interconectarea rețelelor electrice din Republica Moldova și România, aprobând în ședința de miercuri un împrumut de la BERD, în valoare de 30,8 de milioane de euro, pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava.

Suma reprezintă o cofinanțare de 40% a proiectului, din valoarea totală a acestuia de 77 de milioane de euro. Alte 40% urmează să fie finanțate prin Banca Europeană de Investiții, iar restul de 20% (15,4 milioane de euro) – de Uniunea Europeană, a precizat, în cadrul ședinței, directorul întreprinderii „Moldelectrica”, Constantin Borosan.

Acordul de împrumut cu BERD, ce urmează să fie ratificat de Parlament, prevede cofinanțarea construcției unei linii electrice aeriene cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta orașele Bălți și Suceava. Din aceeași tranșă va fi extinsă stația electrică de la Bălți, cu o capacitate de 400 kV, și vor fi efectuate lucrări de reabilitare a rețelelor de transport a energiei electrice din Republica Moldova.

Autoritățile moldovene consideră că proiectul este „un pas important” pentru asigurarea securității energetice a țării. Totodată, acesta ar oferi oportunități pentru dezvoltarea altor surse de energie, inclusiv din surse regenerabile.

Premierul Dorin Recean a declarat, în timpul ședinței, că interconexiunile energetice cu România i-ar permite Republicii Moldova să treacă, gradual, de la componenta de securitate la cea economică în domeniul energetic. „Acest proiect va crea și premisele necesare ca Republica Moldova să devină chiar exportator de energie electrică regenerabilă”, a declarat șeful guvernului de la Chișinău.

Construcția liniei electrice aeriene de interconexiune de 400 kV Bălți-Suceava face parte din Planul național de dezvoltare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2026.

  • Acordul cu BERD a fost semnat pe 13 martie 2024. Directoarea BERD în R. Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, declara, cu acea ocazie, că această interconexiune între Republica Moldova și România „va fortifica securitatea energetică pe ambele maluri” ale Prutului.
  • O altă linie electrică aeriană de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României (ocolind regiunea transnistreană), urmează să fie construită până în 2025. Proiectul a fost aprobat în 2019, însă lucrările propriu-zise au demarat abia în martie 2024.
  • Președinta Maia Sandu declara, în luna martie, că linia electrică Vulcănești-Chișinău este „unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace” și „un punct de cotitură” pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. Ea a spus că „se lucrează” și la alte linii de interconectare cu România și Ucraina - pe direcțiile Strășeni-Gutinaș și Vulcănești-Arciz (din regiunea Odesa).

📰 Europa Liberă este și pe Google News