Guvernul aprobă, în premieră, restricții pentru expunerea populației la câmpuri electromagnetice

Antene GSM (imagine generică)

Guvernul moldovean a aprobat, în premieră, un regulament sanitar privind limitarea expunerii populației la câmpuri electromagnetice, aliniindu-se astfel unor norme internaționale.

„De fapt, se creează un cadru normativ pentru limitarea expunerii populației la aceste câmpuri electromagnetice și se oferă o bază pentru a monitoriza situația la acest capitol. Până acum, trebuie să menționez, nu existau aceste norme”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în ședința executivului din 7 august.

Regulamentul sanitar reglementează expunerea populației la câmpurile electromagnetice cu frecvența de la 0 Hz la 300 GHz. Documentul stabilește „limite stricte de expunere” pentru a reduce riscurile de sănătate asociate, inclusiv „efectele neurologice și potențialele riscuri cancerigene”.

În nota informativă la proiectul deciziei se spune că populația este expusă unui număr în creștere a surselor de emisie a câmpurilor electromagnetice (CEM). În anumite condiții, expunerea la aceste câmpuri poate provoca efecte biologice, inclusiv „modificarea ritmului cardiac sau a comportamentului celulelor nervoase”. La frecvențe înalte, expunerea la CEM poate conduce la „încălzirea țesuturilor”, într-un mod semnificativ.

„Există preocupări legate de posibilele efecte pe termen lung ale expunerii la CEM, inclusiv riscul crescut de cancer, deși cercetările nu au confirmat în mod consistent aceste riscuri. Unele studii sugerează că expunerea la CEM ar putea afecta sănătatea mintală sau calitatea somnului, deși și aceste concluzii sunt încă subiect de dezbatere în comunitatea științifică”, se mai arată în document.

„Este un proiect care vine să protejeze sănătatea oamenilor”, a conchis ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Vă rog să avem o comunicare foarte bună a acestui proiect, căci altfel știți că există multe legende urbane și informații false despre antene ș.a.m.d.”, a adăugat premierul Dorin Recean, imediat după aprobarea deciziei.

Regulamentul sanitar „transpune” în practică normele europene privind limitarea expunerii publicului larg la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz. Documentul stabilește niveluri de referință și restricții de bază în funcție de mărimea unor indicatori specifici, pentru a proteja populația de posibilele efecte adverse ale expunerii la CEM.

Prevederile Regulamentului sunt obligatorii pentru toate persoanele fizice și juridice la proiectarea, construirea, instalarea stațiilor de radiocomunicații, precum şi la reconstruirea, reinstalarea şi modernizarea acestora, indiferent de forma juridică și tipul de proprietate. Aceste norme nu se aplică însă câmpurilor electromagnetice emise de echipamentele de diagnostic și tratament, precum și lucrătorilor expuși la riscuri generate de CEM.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va aviza lucrările specifice pentru stațiile de radiocomunicații. Totodată, ANSP va putea efectua „investigații instrumentale” ale câmpului electromagnetic, contra plată, „conform tarifelor din sfera sănătății publice prestate persoanelor fizice și juridice”. Rezultatele investigațiilor sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani, dacă nu intervin modificări tehnice. Sunt exceptate de la procedura de avizare stațiile de radiocomunicații ce operează în benzile de frecvențe 8,3 kHz - 300 GHz, a căror putere echivalentă izotropică radiată maximă nu depășește valoarea de 10 W.

În procesul avizării sanitare se va se aplica, în mod obligatoriu, standardul moldovenesc SM EN IEC 62232:2023 „Determinarea intensității câmpurilor de radiofrecvență, a densității de putere și a SAR în vecinătatea stațiilor de bază de radiocomunicații în scopul evaluării expunerii umane”.

Supravegherea și controlul respectării prevederilor Regulamentului sanitar revine ANSP, în colaborare cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te