Premierul interimar Aureliu Ciocoi crede că R. Moldova, confruntată cu o creștere rapidă a numărului de noi infectări cu coronavirus, are nevoie de cel puțin „o săptămână, două” de „lockdown”, de izolare acasă. Într-un interviu joi cu Europa Liberă, premierul a argumentat: „Trebuie instituite măsuri speciale de securitate sanitare. Sau înăsprim dur controlul pentru măsurile existente sau ajungem la impunerea de noi măsuri.”
### Vezi și... ### COVID 19: Un nou record al numărului de infectări în R. Moldova - 1 800 în ultimele 24 de oreTotodată, premierul interimar a declarat că ar fi necesară decretarea „stării de urgență” în sănătate, ceea ce ar permite guvernului interimar să facă achiziții publice, facilitând cumpărarea de vaccinuri. „Avem aproape 600 de milioane de lei, bani de la guvern și asistență externă, pentru achiziționarea directă de vaccinuri anti Covid-19” a mai spus Aureliu Ciocoi în interviul cu Europa Liberă.
El a criticat și discuția aprinsă care loc mai ales în lumea politică privind vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik, afirmând că în situația actuală, critică, „este cinică politizarea vaccinurilor”. El a precizat că pentru moment, numai o firmă particulară a cerut aprobarea vaccinului rusesc în R. Moldova – ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută. Numai aceste doze, dacă vor fi cumpărare de o firmă privată, ar putea fi distribuite „contra cost”. Tot ceea ce se cumpără din banii statului, a asigurat Ciocoi, se va distribui gratuit.
Între timp, la Chișinău a sosit și primul lot de vaccinuri anti Covid-19, obținute de R. Moldova tot ca donație, prin platforma COVAX a OMS. Este vorba de 14.400 de doze, care se adaugă celor 21.600 donate deja de România, în ambele cazuri vaccinurile AstraZeneca.
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a precizat, în interviul de joi cu Europa Liberă că guvernul a demarat deja procedura de achiziționare directă de vaccinuri, în primul rând tot prin platforma COVAX, în condiții financiare avantajoase.
Guvernul trebuie să cumpere vaccinurile pentru a acoperi vaccinarea a 30% din populație, restul de 20% este din donații.