Guvernul așteaptă un nou val de vizite din Occident

La conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova, Chișinău, 17 octombrie 2023

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a anunțat că va găzdui la Chișinău săptămâna viitoare delegații diplomatice din zeci de țări care vor transmite mesajul că sprijină „Moldova europeană”. Evenimentul va avea loc cu o lună înaintea referendumului din octombrie despre aderarea R. Moldova la UE.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău pe 11 septembrie, Popșoi a spus că așteaptă 65 de delegații trimise de țări partenere sau organizații internaționale pentru a participa la o Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova, pe 17 septembrie.

Popșoi a explicat că Platforma de Parteneriat pentru R. Moldova este fosta Platformă de Sprijin lansată în 2022 de România, Germania și Franța pentru a coordona ajutoarele acordate Chișinăului după invazia rusească în Ucraina.

La conferințe organizate în 2022 și 2023 la Berlin, București, Paris și Chișinău, donatorii au promis Republicii Moldova ajutoare în valoare de sute de milioane de euro ca împrumuturi și granturi, inclusiv pentru întărirea economiei și reforme pro-europene. Nu este limpede câte ajutoare au fost furnizate efectiv de donatori și asimilate de autoritățile moldovene.

Anul acesta, conferința va avea loc cu câteva zile înainte de începerea campaniei pentru referendumul din 20 octombrie, la care guvernarea speră să obțină sprijinul populației pentru modificarea Constituției, așa încât aderarea R. Moldova la UE să fie declarată obiectiv strategic.

Mai multe partide pro-ruse fac campanie contra aderării la UE, spunând că R. Moldova nu trebuie să cedeze din suveranitate, dar sunt acuzate de promovarea intereselor Moscovei.

În august și septembrie, în R. Moldova s-au aflat în vizită mai mulți lideri europeni care sprijină aderare ei la UE, dar și ministrul de Externe al Ungariei eurosceptice. (A.E.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te