Guvernul britanic al premierului Theresa May a supraviețuit unui vot de neîncredere în Parlament

Premierul britanic Theresa May astă-seară în Parlament

Moțiunea de cenzură a fost sprijinită de 306 deputați, dar respinsă de restul de 325.

Guvernul britanic al premierului Theresa May a supraviețuit unui vot de neîncredere miercuri seară, în camera inferioară a Parlamentului de la Londra, iar șefa guvernului a propus imediat noi negocieri cu liderii partidelor parlamentare pentru a găsi o soluție crizei profunde, provocată de respingerea, marți, tot în Camera Comunelor, a acordului privind Brexit-ul.

Acordul, negociat de guvern cu Uniunea Europeană timp de doi ani, ar fi stabilit condițiile în care Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie. Acordul era însoțit de un document suplimentar, care schița și condițiile cooperării Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Și acest document a fost respins marți.

Moțiunea de cenzură a fost sprijinită de 306 deputați, în timp ce 325 au votat împotrivă.

„Vom continua să lucrăm ca să ne achităm de datoria pe care o avem de a oferi britanicilor rezultatul pentru care au votat în 2016” la referendumul la care s-a aprobat Brexit-ul, a declarat premierul Theresa May.

Votul de miercuri nu limpezește situația creată marți, prin respingerea acordului cu Uniunea Europeană: cu numai zece săptămâni până la data la care ar urma să iasă din UE, se conturează din ce în ce mai clar posibilitatea unui Brexit „dur”, fără nici un acord. Există desigur alternativa amânării datei la care Marea Britanie iese din UE sau chiar a unui nou referendum, dar pentru moment, nici una din declarațiile premierului nu lasă de întrevăzut că ar fi dispusă la vreun compromis, remarcă agenția Reuters.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbin, a pus deja o condiție pentru noile consultări: guvernul „trebuie să elimine clar și definitiv perspectiva unui Brexit fără acord, care va provoca o catastrofă”.

Inițial, Theresa May s-a opus Brexit-ului, dar a preluat conducerea partidului conservator și a guvernului în 2016, după referendum cu promisiunea că va respecta rezultatul votului popular. De atunci a insistat că ieșirea Marii Britanii din UE nu este reversibilă și că va avea loc pe 29 martie, cu sau fără acord cu Uniunea Europeană.