Prim-ministrul Bulgariei Kiril Petkov a declarat astăzi că guvernul său nu a discutat și nici nu a luat nicio decizie pentru o eventuală desfășurare a trupelor NATO în Bulgaria ca răspuns la acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina.
Premierul Petkov a făcut comentariile pe 22 decembrie, a doua zi după ce ministrul Apărării, Stefan Ianev, a declarat că desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria, membru NATO și UE, „nu se va potrivi” cu interesele țării sale sau ale aliaților săi.
### Vezi și... ### Sofia: desfășurarea de trupe NATO în Bulgaria nu este necesară„Acest subiect nu a fost discutat nici în Consiliul de Miniștri, nici cu niciunul dintre partenerii noștri din [NATO]”, a spus Petkov reporterilor. „Ministrul apărării are propria sa opinie personală, care nu este deloc poziția oficială a guvernului nostru”, a precizat noul premier de la Sofia.
Comentariile sale vin pe fondul informațiilor potrivit cărora Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldați pregătiți pentru luptă în apropierea graniței sale de est cu Ucraina, ceea ce Statele Unite au spus că ar putea fi un preludiu al unei invazii chiar luna viitoare.
Rusia neagă că plănuiește vreun atac asuora Ucrainei, susținând în schimb că Ucraina și NATO ar provoca tensiuni. Moscova cere garanții de securitate împotriva extinderii NATO în Ucraina, țară care nu este membră a alianței, dar care și-a exprimat clar – chiar și în Constituție – dorinta de aderare.
În ceea ce privește posibila desfășurare a trupelor NATO în Bulgaria, premierul Petkov a spus că țara sa este și va rămâne „un membru activ al Uniunii Europene și NATO, iar astfel de decizii vor fi coordonate”, cerînd și „folosirea maximă a mijloacelor diplomatice și pașnice” în ceea ce privește securitatea UE și flancul estic al NATO.
Într-o postare pe Facebook din 21 decembrie, Yanev a spus că „diverse opțiuni de răspuns”au fost discutate în cadrul NATO, inclusiv consolidarea prezenței alianței în Bulgaria și România vecină, ca parte a strategiei de prezență sporită a alianței.
„În această etapă, [discuțiile] sunt la nivel de discuție militaro-tehnică și nu a fost luată o decizie finală.” Scria ministrul pe FB, precizând și că „poziția mea este că o astfel de [o abordare] are potențialul de a duce la o creștere nedorită a tensiunilor în regiune”.
Bulgaria, fostă membră a Pactului ( communist) de la Varșovia, a aderat la NATO în 2004.