Presa din România a anunțat despre manifestațiile de la Chișinău, din fața Parlamentului, convocate de președinta aleasă Maia Sandu, și care se legau de prezența pe ordinea de zi a unor acte normative periculoase: în special trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președinției în cea a parlamentului. Programată era și legea privind statutul special de limbă oficială pe care ar urma să îl capete limba rusă în relația cetățenilor cu autoritățile, relatează din surse moldovenești G4Media.
Preluând o știre Agerpres, același site prezintă declarațiile de susținere formulate de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg după prima zi a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO, de la Bruxelles. Stoltenberg a adresat felicitări președintelui ales al Republici Moldova și a declarat că NATO susține cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa țării. Sunt amintite reacțiile iritate ale Rusiei și sunt citați analiști. Ion Tăbârță consideră că cele spuse de Maia Sandu despre Transnistria – și anume că nu există niciun acord care să permită staționarea pe mai departe a trupelor rusești care păzesc depozitele de muniţii sovietice – nu e o poziție nouă a statului moldovean. Iar Ion Țăranu remarcă lipsa de reacție din partea Ministerului de externe de la Chișinău, care „demonstrează că guvernul Chicu sabotează acţiunile preşedintelui ales al Republicii Moldova”.
Cu trei zile înaintea alegerilor parlamentare din România, sunt analizate programele politice ale principalelor partide. Daniel Funeriu se ocupă de sectorul educație. Pe G4Media, el observă că nici PNL, nici USRPLUS, nici PSD nu au în programele de guvernare două concepte esențiale fără de care niciun sistem nu poate produce rezultate: ”exigența” și ”autoritatea”. Exigența profesorilor față de elevi, a miniștrilor și inspectorilor față de profesori, dar și a părinților, care pot cere mult mai mult de la profesori, primari, miniștri. Autoritate înseamnă aici competență, prestigiu care se impun de la sine. În loc de așa ceva, „programele de guvernare «dau», «încurajează», «oferă» un «mai bine» iluzoriu. Sunt ca un boxeur cu mușchi umflați, dar care dă nonstop pumni în ceață”.
Alina Mungiu-Pippidi, publicată pe blogurile Adevărul, își expune părerea chiarn din titlu : „Alianţa PNL+USR ar putea dăuna grav sănătăţii”. Intenția useriștilor de a liberaliza sistemul de asigurări de sănătate, astfel încât să nu mai existe doar CNAS, „sună dubios”. Dacă vor cere Ministerul sănătății în viitoarea guvernare, va fi de rău, consideră analista.
Interviu consemnat de Daniela Rațiu la ziare.com. Sebastian Lăzăroiu afirmă că organizarea alegerilor în pandemie a avantajat PSD și a dezavantajat, prin erodare, PNL și pe președintele Iohannis. Liberalii au avut ghinion cu pandemia. Asta e, dar toate variantele de coaliție de după scrutin ar trebui să se teamă de caracterul de „curent social” al USR-PLUS, foarte greu de învins, chiar dacă alianța ar obține un rezultat mai slab decât scontat. E limpede însă că „Activismul clasic de tranzitie dispare. Oameni care să facă acum campanie pentru PNL sau PSD, în speranța unor beneficii individuale (bani sau funcții dupa alegeri), sunt tot mai greu de motivat".