Guvernul „infirm” al premierului Chicu ar trebui să demisioneze (Nicolae Negru/Ziarul Național)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Analistul politic Nicolae Negru constată într-un comentariu pentru Ziarul Național că în condițiile în care PSRM și PD nu mai dispun de majoritatea parlamentară, ar fi firesc (și patriotic) ca guvernul „infirm” al lui Chicu să-și dea demisia. Insistența cu care se forțează rectificarea bugetului prin angajarea de răspundere a Guvernului Chicu, evitându-se discutarea proiectelor, cu evidentă încărcătură electorală, în Parlament, este o „manevră abuzivă, care denotă cramponare de fotolii și lipsă de respect față de opoziția parlamentară”, crede Nicolae Negru. Aceasta poate provoca un deznodământ rapid sau, dimpotrivă, intrarea într-un blocaj de trei luni a activității Parlamentului, dacă niciun deputat PD sau PSRM nu va mai migra spre alte fracțiuni, iar PAS va refuza în continuare să le recunoască deputaților din Partidul Șor calitatea de deputați, conchide autorul.

„Angajarea răspunderii Guvernului - capcana lui Igor Dodon pentru opoziția parlamentară” – este titlul analizei semnate de Aurelia Peru pentru Anticorupție.md. Autoarea explică: pe de o parte – guvernul aduce propuneri pe care, dacă opoziția nu le susține, va arăta prost în fața medicilor, care așteaptă salarii majorate, în fața agricultorilor care așteaptă sprijin de la stat. Dacă le susține, cu anumite modificări și eliminări, atunci îi prelungește „viața politică” a actualului guvern, care ne-a dat mari bătăi de cap pe timpul pandemiei, care se chinuie, dar fără succes, să ne scoată din criza pandemică, dar cu care șeful statului va intra flancat pe frontul electoral deschis în toamnă.

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță constată că după pierderea majorității parlamentare, Igor Dodon încearcă să rămână la putere și din această cauză a început să grăbească declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, a comentat expertul politic Ion Tăbârță, declarațiile acestuia, precum și ale premierului Ion Chicu, privind dizolvarea Parlamentului:

Totodată, expertul observă că Igor Dodon joacă solitar această carte, astfel PD, care face parte din coaliția de guvernare, trebuie să decidă dacă mai rămâne o anexă la PSRM sau va susține un nou guvern.

Guvernul și Parlamentul au intrat în blocaj. Primul - odată cu pierderea majorității parlamentare, ultimul - din lipsă de cvorum din cauza boicotării ședințelor de către partidele de opoziție. Analistul politic Dionis Cenușă a declarat pentru Unimedia.md că „raționamentul opoziției în situația de astăzi este unul complet diferit de la o fracțiune la alta”. Potrivit acestuia, cei din Partidul Acțiune și Solidaritate au miza lor, care ar conta în alegerile prezidențiale. În același timp, Dionis Cenușă constată că miza celor din Platforma DA nu este atât de mare, iar aceștia profită de situația actuală pentru a înainta ideea unui nou Guvern. Dionis Cenușă afirmă că totuși, boicotarea ședințelor Parlamentului la infinit va dăuna imaginii opoziției, de aceea, mai devreme sau mai târziu, aceasta va reveni la ședințele Parlamentului.

Săptămânalul Ziarul de Gardă publică o anchetă video intitulată „Caritate online în Moldova pentru bolnavi „împrumutați din SUA, Rusia și România”. Autorul investigației, jurnalistul Anatol Eșanu, scrie că în ultimele luni pe rețelele sociale au fost lansate și distribuite mai multe acțiuni de caritate menite să adune bani pentru tratamentul unor copii care, se spunea în acele mesaje, sufereau de boli grave și aveau nevoie de intervenții chirurgicale urgente și tratament costisitor la clinici de peste hotare. Ziarul de Gardă a analizat câteva dintre aceste îndemnuri la caritate, care, deși păreau adevărate la prima vedere, conțineau și unele elemente suspecte.

Într-un comentariu pentru Gazeta de Chișinău, autorul Gheorghe Bâlici constată că cetățenii moldoveni nu prea înțeleg de ce atâtea partide se luptă de vreo treizeci de ani pentru binele lor, iar binele nu mai vine. „Și se mai întreabă poporul cine a procedat mai nimerit atunci când, pardon, au trădat: socialiștii care au plecat de la Voronin sau democrații de acum care, pardon, îi trădează pe socialiști? Și pentru ce scopuri nobile, dacă nu pentru bani și putere, s-au făcut și se fac jocurile politice?”, se întreabă jurnalistul care mai adaugă: întrebările poporului, este clar, nu vor avea un răspuns cât de cât convingător din partea sus-pușilor, pentru că sunt retorice, iar sus-pușii nu prea răspund la nici un fel de întrebări.