Guvernul Kârgâzstanului a înghețat contul bancar al postului Radio Azattyk al RFE/RL

Autoritățile din Kârgâzstan au înghețat contul bancar al serviciului kârgâz al RFE/RL, cunoscut pe plan local sub numele de Radio Azattyk, imediat după ce au decis blocarea site-ului web pentru două luni, pentru că radiodifuzorul a refuzat să retragă un videoclip din cadrul unuia dintre programele sale de știri în care se relata despre confruntările de la granița cu Tadjikistanul.

Reprezentanții Demirbank au confirmat pentru Radio Azattyk, la 31 octombrie, că au primit o notificare din partea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (SCNS) ca să înghețe contul. Radio Azzatyk nu a primit încă o informare oficială cu privire la această măsură.

Guvernul kârgâz a luat decizia de a bloca site-ul Radio Azattyk pe 26 octombrie, după ce RFE/RL a refuzat să retragă videoclipul, produs de Current Time, o rețea în limba rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu VOA. Oficialii au susținut că segmentul a adoptat „predominant” poziția părții tadjice.

Declarația guvernului kârgâz referitoare la RFE/RL

Decizia s-a bazat pe Legea privind protecția împotriva informațiilor false, act legislativ care a stârnit numeroase critici atunci când a fost adoptat, în august anul trecut.

RFE/RL a respins acuzația, președintele și directorul general Jamie Fly afirmând că societatea „își ia în serios angajamentul de a realiza o informare echilibrată” și că, după o analiză a conținutului în cauză, „nu s-a constatat nicio încălcare a standardelor noastre”.

RFE a anunțat că va face apel la această decizie.

Ecrane negre, în semn de solidaritate

În semn de solidaritate cu RFE/RL, pe 28 octombrie, instituțiile media independente din Kârgâzstan au afișat pe paginile lor web un ecran negru timp de câteva ore, cu mențiunea „Fără știri astăzi. Mass-media sub presiune în Kârgâzstan” și, de asemenea, au refuzat să transmită știri despre guvern pe parcursul întregii zile.

Decizia guvernului kârgâz a fost, de asemenea, criticată de unii legislatori și activiști pentru drepturile omului din Kârgâzstan, care au cerut guvernului să revină asupra ei și să o anuleze.

La începutul acestei luni, au fost proferate amenințări la adresa jurnaliștilor RFE/RL în timpul unei demonstrații la Bișkek, în fața biroului serviciului RFE/RL din Kârgâzstan.

Majoritatea participanților la acțiune și-au acoperit fețele, au evitat aparatul de fotografiat și au refuzat să răspundă la întrebări legate de revendicările lor.

Miting organizat pe 13 octombrie în apropierea sediului Radio Azattyk. Aproximativ 30 de manifestanți au cerut ca trei publicații independente - Azattyk, Kloop și Kaktus Media - să nu mai lucreze în Kârgâzstan

Ilimbek Israilov, organizatorul demonstrației, a amenințat că îi va stropi cu benzină pe reporterii RFE/RL și că va folosi forța împotriva lor.

Israilov este cunoscut pentru implicarea sa în organizarea a numeroase mitinguri de susținere a fostului șef adjunct al Serviciului Vamal, Raimbek Matraimov.

În 2019, o investigație realizată de RFE/RL, Organized Crime and Corruption Reporting Project și Kloop l-a implicat pe fostul șef adjunct al Serviciului Vamal Raimbek Matraimov într-o schemă de corupție care a presupus transferul a sute de milioane de dolari din Kârgâzstan.