Programul de compensații este menit să sprijine competitivitatea întreprinderilor autohtone, pentru care energia electrică reprezintă o parte semnificativă a costurilor de producție.
Prioritate vor avea firmele ce se ocupă de producția de alimente, lapte, carne, ouă și pâine.
Potrivit ministrului Alaiba, vor fi compensate până la 50% din creșterea tarifului la energie electrică, pe o perioadă de la 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile, dar și de necesități.
De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare, cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele.
Ministrul Dumitru Alaiba a anunțat și alte măsuri menite să încurajeze producătorii locali să facă investiții.
De la 1 ianuarie, statul va putea restitui antreprenorilor până la 60% din investițiile pe care aceștia le fac pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor. Din această sumă, 25% sunt granturi nerambursabile, iar 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.
- Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană nu a acceptat o derogare de la taxa CO2 pentru energia românească livrată în R. Moldova
Antreprenorii sunt încurajați să investească în eficiența energetică a tuturor proceselor de producție, în utilaje mai performante care consumă mai puțin și care dau randamente mai mari, izolare termică și surse de energie regenerabile, potrivit oficialului.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te