Guvernul promite salarii mai mari și ajutoare unice pentru bugetari și pensionari 

Angajații din sectorul public care au salarii mai mici de 15.000 de lei vor primi, la toamnă, un ajutor unic în valoare de 3.000 de lei, iar vârstnicii cu pensii sub 5.000 de lei – un ajutor unic de 1.500 de lei. Alocația lunară pentru copii va fi majorată până la 1.000 de lei.

Este vorba de o serie de măsuri guvernamentale pentru ajutorarea salariaților cu copii și a pensionarilor, pe fondul creșterii prețurilor, anunțate de premierul Natalia Gavrilița.

În sectorul public, salariile vor fi majorate cu 6%. De asemenea, statul va veni în ajutorul antreprenorilor, compensându-le creșterea ratelor de dobândă.

„Pe de o parte, vrem să ajutăm agenții economici, să ne asigurăm că avem locuri de muncă, pe de altă parte, este o măsură care să tempereze creșterea prețurilor, pentru că, luând credite mai scumpe, antreprenorii le transferă în costul produselor”, a explicat într-o emisiune radio șefa guvernului, citată de IPN.

În ajun, Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat scumpirea creditelor, motivând astfel încercarea de a limita inflația. Joi, 4 august BNM a ridicat la un nivel de 21,50% rata de bază a dobânzii aplicată la principalele operațiuni de politică monetară.

Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 32% în R. Moldova, arată cele mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică. Majorarea prețurilor este o consecință a crizei economice și energetice mondiale, afirmă autoritățile.

### Vezi și... ### Costul vieții pentru o gospodărie europeană medie va crește cu 7% (FMI)