Guvernul României nu renunță la reintroducerea carantinei de 14 zile la intrarea în țară

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, București, 3 iulie 2020.

În România, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale care asimilează internarea cu privarea de libertate și încălcarea drepturilor omului, ambasada României la Chișinău a informat că temporar se suspendă obligativitatea de carantină, pentru 14 zile, a celor care intră în țară. Decizia a intrat în vigoare pe 2 iulie dar Ambasada atrage atenția că rămâne în vigoare recomandarea de auto-izolare, pentru persoanele care au fost în contact cu alte persoane contaminate cu noul coronavirus sau pentru cele care pe 2 iulie se mai aflau în auto-izolare sau carantină. Mai mult, dacă acestea devin pozitive, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat de Covid-19, riscă să intre sub incidența legii cu privire la infracțiuni contra sănătății publice –zădărnicirea combaterii bolilor - și să sufere consecințele.

La București, premierul Ludovic Orban a declarat că săptămâna aceasta, guvernul va înainta un proiect de lege, conform cu constituția, prin care să reimpună carantina/auto-izolarea de 14 zile.

R.Moldova nu se număra printre terțele țări, țări din afara Uniunii Europene, pentru care România suspendase obligativitatea autoizolării de 14 zile la intrarea în țară.

CCR nu a contestat dreptul guvernului de a impune carantina sau auto-izolarea, ci faptul că aceste măsuri au fost luate printr-o decizie de ministru, ceea ce nu a fost conform constituției. Între timp, în România s-a înregistrat un număr record de contaminări în ultima săptămână cu 2.660 cazuri de infectări (medie de 380 infectări pe zi), cu 200 mai multe decât în săptămâna precedentă, relatează G4media.

În R.Moldova, duminică au fost confirmate încă 142 de cazuri noi de contaminare cu Covid-19, aducând numărul total la 17.814. Bilanțul deceselor se ridică la 585.