Astfel, în Republica Moldova vor fi autorizate doar „alimentele noi” care se regăsesc în lista celor aprobate deja la nivelul UE, potrivit deciziei guvernului din 26 martie.
Actualul Regulament sanitar al Republicii Moldova a fost rareori ajustat la normele europene și nu a inclus niciun „aliment nou” de la aprobarea sa în 2009.
Lista „alimentelor noi” urmează să fie aprobată printr-un simplu ordin al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), din considerentul că Republica Moldova nu ar dispune de resursele necesare pentru a evalua în mod independent „alimentele noi” și impactul acestora asupra sănătății.
Un alt motiv ar fi că lista UE este modificată frecvent.
Mecanismul aprobării listei de către MAIA a fost agreat, potrivit Ministerului Sănătății, după consultări cu autoritățile sanitare și mediul de afaceri.
- Te-ar putea interesa și: Ne va face oare UE să mâncăm gândaci fără să știm?… și ce spunea Lévi-Strauss despre islam
La nivelul UE, un aliment nou este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare.
Comisia Europeană spune că alimentele noi - carnea sintetică sau anumite insecte, cum ar fi larva gândacului de bălegar, viermele de făină, lăcusta migratoare și greierele de casă - ar fi sigure pentru consumul uman și că ar aduce beneficii mediului înconjurător și în combaterea schimbărilor climatice.
Autorizarea insectelor ca produse alimentare în UE, în 2021, a stârnit un val de critici, îndeosebi din partea euroscepticilor, însă Comisia Europeană a spus că nimeni nu va fi obligat să mănânce insecte, iar consumatorii vor fi informați în mod transparent despre aceste produse.
Potrivit proiectului deciziei guvernului de la Chișinău, simpla preluare a listei UE de către MAIA va permite introducerea alimentelor noi în Republica Moldova, în mod simplificat, fără să mai fie necesară parcurgerea unor proceduri naționale complexe de autorizare.
„Republica Moldova trebuie să-și alinieze reglementările cu cele ale UE pentru a facilita libera circulație a produselor și a garanta siguranța consumatorilor”, se spune în nota informativă la proiectul de decizie a guvernului.
Noul regulament nu se aplică unor alimente modificate genetic, solvenți, enzime și aditivi alimentari care au fost deja interziși de cadrul normativ intern.
Totodată, Regulamentul definește noțiuni ca „aliment nou”, „nanomaterial fabricat” și „aliment tradițional provenit dintr-o altă țară”.
Alimentele noi (cele din lista aprobată de ministerul Agriculturii) vor putea fi pot fi introduse pe piața internă în baza unei notificări în adresa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Ministerul Agriculturii va fi responsabil de actualizarea listei cu alimente noi, în conformitate cu modificările operate în lista UE.
Supravegherea și controlul alimentelor noi introduse pe piața din R. Moldova va fi realizată de ANSA.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te