Va fi Igor Dodon suspendat temporar?

Igor Dodon

Andrian Candu: autorităţile vor cere joi avizul CC pentru suspendarea temporară a președintelui țării, pentru a debloca numirea noului ministru al apărării.

Curtea Constituțională a constatat marți că președintele Igor Dodon ignoră cu bună știință Constituţia provocând blocarea sistemului decizional şi a propus o soluție excepțională pentru astfel de cazuri excepționale: suspendarea temporară.

Your browser doesn’t support HTML5

Decizia Curţii Constituţionale şi „înțelegerea secretă de împărțire a puterii”


Guvernarea democrată va cere joi avizul Curţii Constituţionale pentru a-l suspenda temporar din funcţie pe şeful statului, Igor Dodon, până la numirea noului ministru al apărării Eugen Sturza. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului democrat Andrian Candu, cel care ar urma să preia interimatul funcţiei de preşedinte al statului şi îl va numi prin decret pe şeful de la apărare. Candu a spus că nu e limpede deocamdată dacă Guvernul sau Parlamentul vor cere avizul Curţii, dar a precizat că acest aviz se referă doar la deblocarea acestei numiri.

„În momentul în care Curtea Constituţională vine cu acest aviz şi ea urmează să vină cu aviz, asta se spune şi în decizia Curţii, dar şi în lege, ulterior preşedintele Parlamentului urmează să semneze în calitate de preşedinte interimar decretul privind numirea ministrului apărării şi să primească jurământul din partea candidatului. Se referă doar şi doar la semnarea decretului privind numirea ministrului apărării şi depunerea jurământului de către acesta. Nu se referă la alte cazuri, la zi, la oră, la perioadă de timp şi la mandatul general al preşedintelui Dodon.”

Posibilitatea instituirii interimatului invocată marţi într-o decizie a Curții Constituționale este aplicabilă şi în alte situaţii de blocaj instituţional generat de şeful statului, inclusiv dacă acesta refuză să promulge legi votate în Parlament sau respinge numirea primului ministru. Înalta Curtea nu spune în decizia sa de câte ori poate fi suspendat temporar şeful statului, dar precizează că avizul său este obligatoriu pentru fiecare caz separat de blocaj instituţional.

Andrian Candu a dezmințit speculațiile lansate ieri de unii politicieni şi analişti precum că decizia Curții Constituționale ar face parte dintr-un plan pentru preluarea șefiei Executivului de către liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Andrian Candu a mai anunţat că majoritatea parlamentară nu va recurge la suspendarea definitivă a preşedintelui Igor Dodon, deşi Curtea Constituţională a invocat şi această posibilitate în decizia de marţi:

„Orice suspendare este urmată de organizarea unui referendum, care presupune campanie electorală, costuri pentru stat. Considerăm că astăzi nu avem de ce să-i dăm preşedintelui Dodon posibilitatea să meargă în campania electorală şi să se victimizeze. Există motiv spune Curtea Constituţională pentru o procedură de impeachement, dar este o procedură de lungă durată. La ora actuală, ţinta noastră este deblocarea situaţiei privind ministrul apărării.”

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, consideră însă că decizia Înaltei Curţii nu poate fi aplicată pentru soluţionarea blocajului actual, deoarece „decizia produce efecte doar pe viitor”, după cum a notat el într-un comentariu pe Facebook.

Președintele Igor Dodon şi-a reluat azi criticile la adresa guvernării și Curţii Constituționale. „Suspendarea din funcție a șefului statului pentru numirea în funcție a ministrului Apărării, utilizînd la propriu Curtea Constituțională e un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat”, a spus Dodon într-o adresare către cetăţeni publicată pe site-ul președinției.

Acest pretins conflict între Igor Dodon şi guvernarea coordonată de Vlad Plahotniuc este pus la îndoială însă de opoziția de centru-dreapta, care suspectează acest tandem că ar avea o înțelegere secretă de împărțire a puterii.