Noua metodologie a fost aprobată, astăzi, 9 octombrie, de Cabinetul de miniștri și a fost consultată cu administrațiile locale din aceste raioane.
Potrivit autorităților, astfel se va sigura o creștere a bugetelor pentru grădinițele subfinanțate. În prezent, din cauza diferențelor de cheltuieli ale grădinițelor din regiunile urbane și cele rurale, există inegalități în sistemul de finanțare a acestora. În zonele cu fonduri insuficiente, instituțiile sunt nevoite să crească numărul de înscrieri în grupe sau să reducă din serviciile oferite, afectând calitatea învățământului preșcolar.
În anul 2023, bugetul total al instituțiilor de învățământ preșcolar la nivel național a fost de peste 5,3 miliarde de lei. În luna februarie, fostul ministrul al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, actualmente, consultant la Ministerul Educației a realizat un studiu care arată că o bună parte din instituțiile preșcolare din Moldova nu sunt utilizate la întreaga lor capacitate și milioane de lei din bugetul statului sunt cheltuite ineficient.
Grădinițele sunt aproape pline în zonele în care există oportunități economice, respectiv, locuri de muncă pentru părinți, cum ar fi municipiul Bălți (87%), raioanele Ialoveni (87%) și Criuleni (84%) sau Găgăuzia (82%).
- Te-ar putea interesa și: De la 30 de copii în grupă la Chișinău, la trei într-o grădiniță din Leova. Autoritățile caută soluții pentru optimizarea cheltuielilor
La polul opus, sunt raioanele din sudul țării, unde grădinițele sunt folosite aproape la jumătate din capacitățile lor, iar la Leova - doar în proporție de 39%.
În satele Troița erau trei copii la grădiniță, în Troian – șase, iar în Vozneseni – 14. Cea din Troița a fost închisă în septembrie, pentru că a rămas fără copii. În R. Moldova activează 1.462 de grădinițe publice.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te