Guvernul se pregătește de iarnă. Ce măsuri sunt planificate dacă Gazprom oprește livrările de gaze naturale

Una din principalele acțiuni incluse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, propus de ministerul Energiei, este reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%.

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie un Plan de măsuri pentru sezonul rece, cu scopul de a asigura securitatea energetică. Documentul a fost elaborat și propus de Ministerul Energiei și ia în calcul riscul de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene.

Potrivit Ministerului, printre principalele acțiuni incluse în Plan se numără reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor Uniunii Europene, și promovarea utilizării combustibililor alternativi.

Vor fi asigurate stocuri de gaze naturale, păcură, cărbune și pregătite stocuri de combustibil alternativ de către consumatorii intreruptibili și fabricile de zahăr.

Totodată, este promovată utilizarea biomasei și a altor surse de energie regenerabilă în agricultură și în alte sectoare, pentru a reduce dependența de combustibilii tradiționali. De asemenea, vor fi verificate generatoarele electrice din instituțiile publice și dotate acele instituții care nu dispun de echipamente adecvate.

Ministerul Energiei a prevăzut în plan și două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie. Unul dintre acestea presupune că partea rusă va căuta rute alternative de alimentare a regiunii transnistrene, iar autoritățile de la Chișinău nu vor obstrucționa livrările.

În cazul sistării totale a livrărilor de gaze naturale din partea „Gazprom”, autoritățile preconizează să aplice treptat mai multe măsuri pentru a atenua impactul deciziei. Printre acestea se numără și furnizarea, la necesitate, de către SA „Energocom” a consumatorilor protejați și vulnerabili din regiunea transnistreană, în schimbul unei plăți corespunzătoare costurilor de achiziție.

În cazul asigurării aprovizionării cu energie electrică, în cazul întreruperii livrărilor de gaze, Chișinăul va majora importurile de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene. Totodată, va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energiei pentru a menține livrarea și pe malul stâng al Nistrului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te