Guvernul spune că restanțele salariale ale CFM sunt acoperite parțial din vânzarea locomotivelor

Lucrători ai CFM protestează în fața Guvernului cerând achitarea restanțelor salariale, Chișinău, 14 februarie 2025.

Guvernul susține că restanțele salariale de la întreprinderea de stat Căile Ferate din Moldova (CFM) sunt acoperite parțial din banii obținuți de pe urma vânzării locomotivelor vechi. Autoritățile mai afirmă că pregătesc restructurarea companiei și se află în căutarea unui nou director.

În conferința de presă de miercuri, premierul Dorin Recean a spus că exclude vânzarea Palatului Feroviarilor și a afirmat că autoritățile ar urma să elaboreze un proiect de dezvoltare a acestei instituții într-un „palat de cultură”.

„Acum problemele de la CFM nu pot fi rezolvate cu vânzarea palatului feroviarilor. Problemele de la CFM vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii”, a spus Recean, precizând că elementele unui eventual plan de reorganizare a întreprinderii „se definitivează”.

„Compania va trece printr-o transformare în următoarele luni”, a declarat Recean.

Vânzarea Palatului de cultură al feroviarilor este una dintre soluțiile pe care Calea Ferată din Moldova le-a propus Agenției Proprietății Publice pentru a acumula fondurile necesare achitării cel puțin a unei părți din restanțele salariale de milioane de lei, pe care întreprinderea de stat le are față de angajați.

Spre deosebire de Recean, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a spus că o astfel de decizie „trebuie să aparțină în totalitate CFM”.

Oficialul a mai spus miercuri jurnaliștilor că conducerea Căilor Ferate din Moldova a început deja achitarea restanțelor salariale pentru unii dintre angajați și a vândut câteva locomotive pentru a face rost de bani.

„S-au plătit 17 milioane pentru luna august, mai rămân încă vreo 20 milioane de plată. CFM au vândut câteva locomotive și urmează să încaseze câteva milioane”, a spus Bolea după ședința Guvernului din 5 martie. Potrivit lui, banii obținuți din vânzări sunt destinați restanțelor salariale și achiziționării de motorină pentru a asigura continuarea activității CFM.

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul Bolea despre restanțele salariale la CFM

Se caută un nou director la CFM

Tot miercuri, Bolea a subliniat că autoritățile sunt în căutarea unui nou șef al întreprinderii, după ce actualul director interimar, Sergiu Tomșa, a depus cererea de demisie. Vicepremierul a spus că procesul este unui complicat și că „soluții magice nu există”.

Potrivit lui, întreprinderea suferă de „probleme sistemice” care au zeci de ani. În primul rând, este vorba despre lipsa digitalizării și necesitatea de a moderniza infrastructura. Bolea susține că în prezent CFM dispune de „doar 12 locomotive în stare bună” și alte câteva zeci „vechi, dar funcționale”.

O mare parte din feroviari nu și-au ridicat salariile din luna august 2024, iar mărimea acestora se apropie de 200 de milioane de lei. CFM are aproape 5.000 de angajați și are în gestiune mai bine de 1.200 de kilometri de cale ferată.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te