„Guvernul va demisiona când îi convine lui Igor Dodon” (Ion Tăbîrță/Radio Chișinău)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Parlamentul ar urma să dezbată azi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, înaintată de deputații de la PAS, Platforma DA și PDM. Socialiştii au anunţat că nu o vor susţine. Analistul politic Ion Tăbîrţă comentează la Radio Chişinău că Guvernul va demisiona atunci când îi va fi convenabil lui Igor Dodon. Ion Tăbîrţă e de părere că socialiștii pregătesc o serie de piedici pentru a slăbi încrederea populației în Maia Sandu în contextul alegerilor anticipate. „Este evident că socialiștii pregătesc o serie de politici ca să-i îngreuneze la maxim mandatul doamnei Sandu. Acum această moțiune de cenzură nu va trece, prietenia dintre socialiști și Șor la acest moment este una destul de evidentă. Întrebarea este când şi cum se va produce până la urmă căderea Guvernului”, afirmă Ion Tăbîrţă.

Igor Dodon a decis ca Guvernul Chicu să cadă până la sfârșitul acestei săptămâni, titrează cotidianul.md. Se analizează două variante, demiterea prin moțiune de cenzură sau demisia din proprie inițiativă, se spune în articol. „Varianta agreată de Dodon ar fi cea privind o demisie benevolă, în timp ce consilierii săi cei mai apropiați încearcă să impună varianta demiterii prin moțiune de cenzură, cu votul transfugilor de la Pentru Moldova și chiar a unor membri ai Partidului Șor. Dacă demiterea va avea loc prin moțiune de cenzură, responsabilitatea pentru ce urmează va fi pusă doar în cârca Maiei Sandu”, se mai spune în articol. Se mai precizează că opțiunea lui Dodon ar fi ca Executivul să devină total nefuncțional până la alegerile anticipate.

Cu o zi înainte de a fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, cabinetul de miniștri s-a întrunit de urgență într-o ședință maraton în care au fost repartizate în jur de 2,5 miliarde de lei din bugetul de stat care va avea în 2021 un deficit de aproape 14 miliarde, informează JurnalTV.md. Ședința Guvernului a fost organizată ad-hoc, fără a fi informată presa, iar pe site-ul Executivului nu a fost plasată preventiv agenda ședinței și proiectele de hotărâri. Cabinetul de miniștri a decis, între altele, că pensionarii cu o pensie mai mică de 4000 lei, vor primi în luna aprilie un sprijin unic de 1000 de lei. Medicii și șoferii de pe ambulanță vor avea salarii cu 30 la sută mai mari, începând din 1 ianuarie. Va fi majorat salariul minim garantat în sectorul real până la aproape 3 mii de lei. A fost majorată și indemnizația unică la nașterea copilului, dar şi alocațiile pentru veteranii de război.

Analistul politic român Iulian Chifu comentează în editorialul său de pe deschide.md controversatele legi aprobate în ultima şedinţă a Parlamentului de către o majoritate „improvizată ad hoc, culeasă la bucată cu avantaje oneroase pe bani de la buget”. Comentatorul grupează legile adoptate în trei categorii şi notează că e vorba de legi „pentru cumpărarea imunității lui Dodon de la Rusia, legi populiste, de subminare a economiei și finanțelor naționale, fără acoperire financiară, pentru a cumpăra tăcerea cetățenilor cu false promisiuni imposibil de onorat și legi financiar-bugetare de cumpărare a voturilor majorității în cauză”. Chifu analizează fiecare lege în parte şi atrage atenţia că ele au fost votate fără respectarea regulamentului, cu mimarea condițiilor de transparență și consultare publică, fără dezbatere în Parlament și cu numeroase prevederi neconstituționale. „Cetățenii R. Moldova sunt mult mai inteligenți decât gașca de votanți din Parlament. Ei vor respinge și aberațiile populiste, ilegale și complet fantasmagorice ale lui Dodon, așa cum au arătat-o deja, când au ales-o pe Maia Sandu pentru că e un jucător politic onest. Nici Dodon nu va scăpa, nici aceia care au crezut că-și votează legi ilegale pentru interes personal. Cu toții vor ajunge în fața procurorilor”, concluzionează Iulian Chifu.

Radio Chişinău publică un bilanţ politic al anului 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, de seceta care a aprofundat criza economică, dar și de instabilitatea politică perpetuă. În opinia analiştilor, situația politică și conflictele sociale ar putea degenera în 2021 din cauza mai multor legi contradictorii votate în Parlament de o coaliție neoficială în frunte cu Partidul Socialiștilor, controlat de președintele în exercițiu Igor Dodon. „A fost un an complicat pentru Republica Moldova, dar situația este și mai complicată pentru anul viitor, după ce fostul președinte și partidul său au pus bazele unor probleme și mai mari pentru 2021, dacă aceste legi nu vor fi anulate”, consideră analistul politic, Veaceslav Berbeca. În relaţiile externe, Republica Moldova a urmat agenda Moscovei, promovată de Igor Dodon și guvernarea sa, spune analistul politic Anatol Ţăranu. Iar UE și-a manifestat deseori îngrijorarea în legătură cu unele procese înregistrate la Chișinău, amintește expertul. El atrage atenția că în pofida schimbării președintelui, puterea legislativă și executivă rămân a fi controlate de Igor Dodon. „În prezent, R. Moldova are pe de o parte un președinte orientat pe agenda integrării europene , iar pe de altă parte, un guvern și o majoritate parlamentară aserviți intereselor Moscovei”, a precizat Anatol Țăranu. Experții anticipează aşadar pentru anul 2021 conflicte a noului președinte, Maia Sandu cu majoritatea parlamentară și Guvern.

Agora.md publică reacţia Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement la declarația primarului general Ion Ceban că în localuri nu s-ar respecta restricțiile epidemice. Potrivit Asociaţiei declarațiile primarului capitalei ar fi un fals. „La noi în alimentaţia publică măsurile sanitare sunt o „lege” încă înainte de pandemie”, susţine Asociaţia. „În această pandemie, HoReCa a fost ca un sac de box sau o scuză pentru situația epidemiologică scăpată de sub control de autorități. Ceva nu merge bine, tăiem din HoReCa sau o închidem… Când mai ridicați cheia, ca să închideți localurile de alimentație publică, fiți buni și susțineți oamenii pe care îi lăsați fără salariu”.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa web detalii despre decizia de luni a Curţii de Apel Cahul de a suspenda dosarul de condamnare a lui Ilan Şor. Președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a precizat pentru publicaţie că în debutul ședinței de judecată de luni avocații lui Ilan Șor au depus cerere privind sesizarea Curții Constituționale cu excepție de neconstituționalitate şi cu suspendarea examinării cauzei penale până la pronunțarea Curții Constituționale asupra fondului acestei sesizări. Cererea a fost admisă de judecători, Curtea de Apel Cahul urmând să sesizeze Curtea Constituţională. Aureliu Colenco, unul din avocații lui Ilan Șor, a anunţat că „peste vreo două săptămâni vom face o conferință de presă foarte mare cu prezentarea tuturor documentelor și faptelor care sunt legate de furtul miliardului”. În articol se mai precizează că marţi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor și care este și raportor în acest dosar.