Guvernul va examina propunerea ca BNM să acopere o parte din datoria publică provocată de „furtul miliardului”

Guvernul examinează miercuri un proiect de lege al Ministerului Finanțelor prin care Banca Națională a Moldovei (BNM) ar urma să redirecționeze o parte din profit în buget pentru a reduce povara datoriei generată de „furtul miliardului” și plătită acum din bugetul de stat, deci de cetățeni. Anunțul a fost făcut luni, 17 februarie de premierul Ion Chicu după întâlnirea cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanăi și președintele Igor Dodon, cel care a vorbit pentru prima dată despre această alternativă. Președintele susținea că ar fi vorba de 6 miliarde de lei din cele 25 de miliarde pe care guvernul s-a obligat să le restituie din buget Băncii Naționale până în 2041, inclusiv dobânda de 5%.

### Vezi și... ### Sergiu Gaibu: Nu trebuie mușamalizată cu această inițiativă investigarea delapidării banilor din Banca Națională

Economiști, precum Sergiu Gaibu de la Expert Grup, atrag atenția că scopul Băncii Naționale nu este de a face câștig, motiv pentru care sunt ani cu profit și ani cu pierderi, acoperite tot din bugetul de stat. „Scopul Băncii Naționale nu este de a face profit, poate fi un rezultat colateral la obiectivele-cheie pe care le are Banca Națională de a interveni și a gestiona masa monetară. De aceea să mizăm pe un profit constant și o valoare constantă în ceea ce privește acumulările nu este prea rezonabil„ a explicat Sergiu Gaibu într-un interviu cu Europa Liberă.