Ajustarea tarifului de distribuție a ziarelor va fi compensată integral, cheltuielile pentru acest an fiind estimate la 11 milioane de lei.
Ministerul Culturii va fi responsabil de aplicarea Mecanismului de finanțare și distribuție a presei scrise pentru anul 2024, iar Asociația Presei Independente va asigura evaluarea dosarelor și va aproba lista beneficiarilor, potrivit hotărârii executivului adoptată în ședința din 8 mai.
Pentru a beneficia de subvenții, publicațiile trebuie să îndeplinească mai multe criterii – să aibă o vechime de cel puțin doi ani; să nu fie filiale ale unor instituții străine; publicațiile naționale să aibă un tiraj minim de o mie de exemplare, iar cele locale și regionale de cel puțin 500 de exemplare; să aibă o periodicitate de cel puțin o dată pe lună; să producă un conținut local de interes public în proporție de cel puțin 75%; să nu fie fondate și finanțate de autorități, partide politice, confesiuni religioase sau sindicate/patronate; să nu promoveze interesele unor grupuri politice, economice și alte persoanelor aflate sub sancțiuni internaționale.
Totodată, publicațiile vor trebui să asigure transparența proprietății, a redacției și a tirajului, să fie semnatare ale Codul Deontologic al jurnalistului; să îndeplinească recomandările Consiliului de Presa; să promoveze democrația, drepturile omului, lupta împotriva corupției și a dezinformării; să respecte legislația privind reflectarea campaniilor electorale și să nu aibă datorii față bugetul public național.
Respectarea criteriilor va fi monitorizată de către experți media.
Decizia guvernului vine în urma apelurilor mai multor redacții care au cerut autorităților centrale să intervină în sprijinul presei scrise, după ce Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a majorat tarifele pentru serviciile de distribuție de 3,4 ori.
### Vezi și... ### În esență... | Majorarea taxei pentru distribuția ziarelor în plin război informațional – „o greșeală foarte mare”