Guvernul va șterge din registre o datorie de circa 15,5 miliarde de lei (MoldStreet)

Revista matinală a presei.
  • Citat de portalul GAGAUZINFO fostul vicepremier Alexandr Muravschi susține că „autonomia găgăuză garantează statalitatea Republicii Moldova”. El îi felicită pe găgăuzi cu proclamarea, acum 30 de ani, a republicii separatiste din sud și afirmă că crearea autonomiei găgăuze, în 1994, ar fi rezultat direct din evenimentele anului 1990. „Pe Pământ trăiesc peste cinci mii de naționalități. Dar, puțin peste 200 dintre acestea au identitate sub forma unor state independente și alte câteva sute - sub forma unor structuri autonome în cadrul unor țări existente. Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Găgăuzia este una dintre acestea și, în acest fel, garantează păstrarea și perpetuarea spiritului și culturii de secole ale poporului găgăuz”, susține Muravschi.
  • Într-un comentariu pentru IPN Ala Tocarciuc scrie că deschiderea școlilor pe timp de pandemie este un rebus complicat, dar este și un exercițiu de colaborare comunitară. „Și dacă vrem de la copii doar note de zece, atunci ar trebui și noi să le facem copiilor condiții de școală de nota zece”, accentuează experta. Ea își dezvoltă argumentarea arătând că deschiderea școlilor este, de fapt, un univers complex, care include următoarele componente: Pedagogic; Psihologic; Sanitar; Legal; Securitate; Logistică. „Pentru fiecare din aceste componente există responsabilitățile școlii, pe de o parte, și responsabilitățile părinților, pe cealaltă parte”, arată Ala Tocarciuc.
  • MOLD STREET scrie despre felul în care Guvernul va șterge din registre o datorie de circa 15,5 miliarde de lei. Portalul invocă o serie de modificări la Legea cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, care ar permite Guvernului să șteargă din rapoarte informația privind datoria de circa 15 miliarde de lei, față de Banca Națională a Moldovei, formată în urma fraudei bancare. Totul este în conformitate cu recomandările experților străini, inclusiv de la Fondul Monetar Internațional, explică însă Ministerul Finanțelor, citat de portal.
  • Portalul oficial de la Tiraspol, NOVOSTI PRIDNESTROVIA anunță că trupele cu destinație specială din cadrul forțelor aeropurtate ale armatei din Transnistria au început exerciții de parașutare. „Pregătirea aeriană este principala disciplină a unei subunități de trupe desantate, ceea ce face posibilă asigurarea pregătirii personalului pentru îndeplinirea sarcinilor de luptă la nivelul adecvat”, se arată într-un comunicat al ministerul apărării al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.
  • RADIO CHIȘINĂU relatează de la Ungheni, unde ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, s-a arătat bucuros să sublinieze că, în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul EU4Moldova aduce beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor. 24 de mii de oameni din Ungheni vor avea acces la apă potabilă, datorită unui apeduct nou construit în municipiu de Uniunea Europeană. Pentru construcția apeductului, care va avea 1600 de metri, partenerii europeni au investit peste 200 de mii de euro. Cu alte 46 de mii de euro a contribuit municipiul Ungheni, precizează Radio Chișinău. Lucrările de construcție au fost lansate marți și urmează să fie încheiate până la sfârșitul acestui an.
  • Deputatul socialist Nicolae Pascaru vorbește la SPUTNIK MOLDOVA despre revenirea fostului premier Vlad Filat în politică, afirmând că aceasta nu ar fi deloc întâmplătoare, iar o parte a societății chiar „îl vrea înapoi”. Pe eșichierul de dreapta, Filat este un concurent serios pentru Năstase și Sandu, afirmă socialistul. „Dacă e să punem pe cântar ce-a făcut Filat și ce-a făcut Sandu, ultima practic nu are nici un procent din acele realizări. Vorbim de liberalizarea regimului de vize, consolidarea relațiilor cu UE. Eu chiar am fost surprins să văd că oamenii încă mai sunt nostalgici după Filat, unii își amintesc o porțiune de drum reparată de Filat, alții - altceva. Totuși, Filat fie vrea să facă ceva bun pentru țară, ceea ce nu a reușit până a-l băga Plahotniuc la pușcărie, fie vrea să se răzbune pe el”, crede Pascaru, deputatul care anterior nu a fost remarcat ca suporter al integrării europene.
  • ZIARUL DE GARDĂ scrie despre un proxenet care a scăpat definitiv de închisoare cu cinci ani înainte de termen. Acesta este Alexandru Covali, alias „Șalun”, care a scăpat de pedeapsă în dosarul în care a fost condamnat la 19 ani de închisoare pe cinci capete de acuzare, printre care trafic de copii, trafic de ființe umane și proxenetism. Printr-o decizie a Colegiul Penal al Curții de Apel (CA) Bălți Covali a fost eliberat cu 5 ani și 5 luni mai devreme, după ce a executat doar 13 ani și 7 luni din cei 19 ani dictați de instanțe. Decizia CA Bălți este irevocabilă. Numele lui Alexandru Covali era unul foarte sonor în presa anilor 2006-2011, după ce acesta a fost reținut și, ulterior, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, amintește ZdG.
  • ZIARUL DE GARDĂ transmite că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a clasat dosarul morții omului de afaceri Iuri Luncașu, cel care gestiona, prin procură, inclusiv compania offshore care deține în proprietate o clădire impunătoare din capitală, denumită „Casa Albă” și atribuită fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc. Informația despre clasarea cauzei penale a fost confirmată pentru ZdG de Ion Caracuian, șeful PCCOCS. „Fiind verificate toate versiunile posibile, a rămas o singură versiune, cea a sinuciderii”, a precizat Caracuian. Decizia a fost luată de procurori încă în luna ianuarie 2020, dar nu a fost făcută publică până acum, menționează publicația.
  • ZIARUL NAȚIONAL notează că liderul PL, Dorin Chirtoacă, a fost acționat în judecată de către președintele Igor Dodon, deoarece fostul primar general al Capitalei ar fi mințit atunci când a afirmat că șeful statului, alături de mai multe rude, s-ar afla la mare în Turcia, unde a închiriat cu 100 000 de euro „vila prezidențială” a unuia dintre cele mai scumpe hoteluri de pe litoralul Mării Mediterane. Șefa Serviciului de presă al Președinției, Carmena Sterpu, a infirmat declarațiile lui Chirtoacă. Portalul menționează, însă, că Dorin Chirtoacă a publicat pe Facebook lista cu membrii familiei și rudele președintelui, care ar fi cazate în aceste zile la unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri de pe litoralul turcesc. Chirtoacă pretinde că Igor Dodon ar fi zburat la Moscova, doar că de acolo ar fi plecat în secret spre Antalya.