Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Un nou protest la Comrat și o nouă cerere în privința tarifelor la gaze. Portalul Nokta scrie că organizatorii acțiunii de protest cer ca prețul la gaze să fie stabilit în Găgăuzia la nivelul de 5 lei pentru un metru cub, iar diferența de aproape 25 de lei a tarifului, aprobat recent de ANRE, să fie acoperită de executivul de la Comrat și Guvernul de la Chișinău. Mihail Vlah, unul dintre organizatorii protestului, a criticat felul în care Guvernul intenționează să ofere compensații în sezonul rece.
- Portalul Gagauzinfo scrie pe tema protestului din Comrat, că organizatorii au început colectarea de semnături pentru un apel al „cetățenilor găgăuzi” către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în care cer „ajutor umanitar” în contextul crizei energetice. Portalul amintește că, anterior, o adresare similară, cu 10.000 de semnături, a fost transmisă premierului Rusiei.
- Șeful pretinsei diplomații de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru televiziunea transnistreană că „activismul militar al Republicii Moldova” tensionează situația din zona de securitate. Ignatiev s-a referit la exercițiile militare comune ale militarilor din Moldova, România și SUA, acuzând Chișinăul că se „militarizează activ”. Iar în contextul declarațiilor Maiei Sandu de la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse, Ignatiev, citat de Novosti Pridnestroivia, a spus că scoaterea din regiune a pacificatorilor „nu va ajuta la rezolvarea problemelor, ci doar va crea tensiuni și neîncredere.”
- Mobilizarea parțială decretată în Rusia îi determină pe moldovenii care au mai rămas acolo să revină urgent în patrie, deținătorii de cetățenie rusă fugind de înrolare, observă Deutsche Welle, care citează ministerul Apărării de la Chișinău cu declarația că înrolarea moldovenilor care au și cetățenie rusă și locuiesc în Rusia este posibilă. Nu pot fi supuși mobilizării în Rusia cetățenii moldoveni cu pașapoarte rusești care locuiesc în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria.
- Posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, afiliate PSRM, și-au schimbat directorul general și ar fi ajuns cel mai probabil sub controlul controversatului politician Ilan Șor, cercetat penal în Moldova pentru spălare de bani. NewsMaker scrie că Telesistem TV, compania care deține cele două posturi TV, are un nou director general și ar fi vorba de Arina Corșicova. Relatând despre același subiect, portalul Mold-Street notează că numele Anei Corșicova apare în companii care au avut tangențe cu una dintre băncile devalizate. Mold-Street mai scrie că firma Telesistem TV ar proveni din Rusia.
- În prima jumătate a anului curent, poliția moldoveană spune că au înregistrate cam 12.000 de infracțiuni, dintre care circa 33,5% în Chișină. Rata infracționalității a crescut pe plan național cu până la peste 34,5%. AGORA scrie că cele mai multe infracțiuni au fost comise în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Comrat, Edineț, Ialoveni și Dondușeni.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Una dintre cele mai citite știri pe Facebook-ul moldovean este cea despre afirmațiile deputatului PAS, Dumitru Alaiba, potrivit căruia „inflația se va calma”, iar „prețurile se vor normaliza”. Pentru asta, după cum scrie Stiri.md, parlamentarul le-a cerut oamenilor „doar un pic de răbdare și credință”.
- O altă știre populară este cea despre faptul că susținătorii Partidului Șor au fost împiedicați la indicația puterii să ajungă duminică la Chișinău pentru a protesta împotriva guvernării. Portalul Realitatea scrie că mai multe unități de transport pline cu oameni din nord și sud au fost trase pe dreapta.
- Pe Instagram, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, de atenție se bucură știrea Europei Libere despre orașul Izium, eliberat de forțele ucrainene de sub controlul rușilor. Armata rusă a lăsat în urmă tancuri, muniție, alimente, haine, dar și un oraș distrus. Anterior, Izium era locuit de aproximativ 50.000 de oameni, iar acum în oraș sunt nici 10.000.