Hackerii ruși, suspecți în atacul cibernetic care a vizat instituțiile din Muntenegru

Muntenegru suspectează implicarea Rusiei într-un atac cibernetic masiv care a vizat site-urile web și infrastructura guvernamentală, al doilea atac de acest fel asupra țării balcanice în mai puțin de o săptămână.

O sursă de rang înalt din cadrul Agenției Naționale de Securitate (ANB) a declarat pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL că atacul cibernetic a vizat „infrastructura vitală a statului” dimineața devreme, pe 26 august, și că serviciile de securitate rusești sunt suspectate de implicare.

### Vezi și... ### SUA avertizează: Rusia poate lansa atacuri și pe frontul cibernetic de luptă

Sursa ANB, care a solicitat să-și păstreze anonimatul, a descris atacul cibernetic ca fiind de o amploare „fără precedent” și că a fost pregătit pe o perioadă lungă de timp. Guvernul nu a anunțat amploarea pagubelor, dar ministrul administrației publice, Maras Dukaj, a transmis pe Twitter, la 26 august, că unele servicii au fost temporar deconectate din motive de securitate, dar că datele cetățenilor și ale întreprinderilor sunt în siguranță.

Dakaj a mai scris că aliații Muntenegrului, țară membră a NATO, au fost notificați cu privire la atac.

Organismele de securitate ale statului rus au fost acuzate de implicare în ultimii ani în numeroase atacuri informatice și de hacking care au vizat guverne și întreprinderi occidentale. Rusia a negat orice implicare în atacurile cibernetice. Muntenegru a fost, de asemenea, lovit de un atac cibernetic pe 23 august.

### Vezi și... ### UE/UK: Rusia că a lansat un atac cibernetic masiv înainte de a invada Ucraina