„Hacktiviștii” ruși atacă băncile din Cehia

Băncile din Cehia au fost joi a doua zi consecutiv țintele atacurilor cibernetice puse pe seama hackerilor ruși, care cer încetarea sprijinului pentru Ucraina al instituțiilor financiare atacate.

Băncile și experții în securitate cibernetică au dat asigurări că depunerile clienților nu sunt în pericol, spunând că este vorba de un atac cu motivații politice, mai degrabă decât financiare.

Specialiștii cred că în spatele atacului început miercuri la patru bănci, continuat joi la altele două, se află gruparea rusă NoName057(16). Hackerii ruși, numiți de unii „hacktiviști”, cer ca băncile cehești să nu mai sprijine Ucraina.

Este vorba de atacuri de tip DDoS, care „inundă” serverele cu cereri, blocându-le, dar nu afectează sistemele interne ale băncilor.

### Vezi și... ### Vladimir Putin neagă implicarea statului rus în atacurile cibernetice

Joi, deja funcționau în general normal băncile atacate miercuri, anume ČSOB, Komerční banka, Fio banka și Air Bank. Joi au avut probleme Raiffeisenbank (filala cehă) și Moneta.

Potrivit presei cehești, gruparea rusă de hackeri își face cunoscute revendicările pe Telegram, unde canalul ei are 20.000 de urmăritori, oferind și instrucțiuni privind alăturarea voluntară la asemenea acțiuni.

Firma cehă de securitate cibernetică Check Point Software Technologies este citată de ziarul Hospodárské Noviny cu afirmația că gruparea rusă NoName057(16) a atacat Cehia de mai multe ori, inclusiv încercând să influențeze alegerile prezidențiale de anul trecut, câștigate pâna la urmă de fostul general NATO Petr Pavel.

Atacul cibernetic din Cehia a afectat joi și site-ul bursei de valori de la Praga, încetinindu-l, dar tranzacțiile au continuat.

Cehia este una din țările care ajută cel mai deschis Ucraina pe plan economic și militar, având pe teritoriul ei una din cele mai mari comunități de refugiați ucraineni din Europa, raportat la propria populație.

### Vezi și... ### Un tribunal de la Praga a amânat procesul de extrădare în SUA a unui presupus hacker rus