Poliția armeană a reținut pentru scurt timp o persoană care a fugit pe scenă în timpul evenimentului și a smuls un steag azer din mâinile unui oficial și i-a dat foc.
Se pare că niciun sportiv azer sau membru al delegației nu era prezent în sală în momentul incidentului.
Peste 300 de sportivi din 40 de țări participă la Campionatele Europene de haltere de la Erevan.
### Vezi și... ### Șapte morți în noile confruntări de la granița dintre Armenia și AzerbaidjanDeocamdată nu au fost formulate acuzații împotriva intrusului, pe care poliția armeană l-a identificat ca fiind Aram Nikolian, un designer profesionist. Acesta a fost eliberat de poliție la câteva ore după ce a fost reținut, au declarat oficialii.
Ministerul Tineretului și Sportului din Azerbaidjan și Comitetul Olimpic Național au descris incidentul ca fiind „un act barbar”, o manifestare a urii etnice, a rasismului, xenofobiei și animozității față de azerii din Armenia, un act „contrar principiilor și obiectivelor nobile ale sportului”.
Declarând că, în aceste condiții, viața și integritate sportivilor azeri sunt în pericol, astfel că participarea lor normală la campionate nu este posibilă, autoritățile azere au anunțat că au decis ca sportivii lor să se întoarcă acasă.
Ministerul de Externe azer a condamnat, de asemenea, incidentul, cerând ca cei responsabili să fie pedepsiți. „Este îngrijorător faptul că organizatorii nu au luat nicio măsură de securitate împotriva unei astfel de acțiuni de ură. Autorii ar trebui să fie pedepsiți în consecință”, a scris pe Twitter Aykhan Hajizade, purtător de cuvânt al Ministerului azer de Externe.
Ministerul armean al Sporturilor a replicat spunând că partea armeană a luat toate măsurile de securitate necesare și că sportivii azeri nu au fost în pericol.
Oficialul armean a subliniat că incidentul de ardere a steagului la ceremonia de deschidere a fost soluționat rapid și nu a avut nimic de-a face cu securitatea generală a sportivilor azeri și cu asigurarea participării lor normale la competiție. „Republica Armenia își menține angajamentul de a-și îndeplini obligațiile față de Federația Internațională de Haltere și își reafirmă disponibilitatea de a organiza Campionatele Europene din 2023 la un nivel înalt", a precizat Ministerul Armeniei pentru Sport într-un comunicat.
Armenia și Azerbaidjanul se află de ani de zile în conflict pe tema enclavei Nagorno-Karabah. Aproximativ 30 de mii de persoane au fost ucise într-un război la începutul anilor 1990, etnicii armeni ajungând să controleze regiunea separatistă și șapte districte adiacente din Azerbaidjanul propriu-zis. Alte 7.000 de persoane au murit 7.000 când conflictul mocnit s-a reaprins în 2020.
Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.
Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.
Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.
Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.