Han Kang, din Coreea de Sud, a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe 2024

Han Kang, după ce a câștigat Man Booker International Prize, pe 24 mai, 2016.

Autoarea sud-coreeană Han Kang a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2024 „pentru proza sa poetică intensă care se confruntă cu traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”, cum a declarat joi forul de acordare a premiilor, citat de Reuters.

Kang, de 53 de ani, a câștigat International Booker Prize în 2016 pentru „Vegetariana”, un roman tulburător în care decizia unei femei de a nu mai mânca carne are consecințe devastatoare.

Premiul este acordat de Academia Suedeză și este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Han devine prima femeie asiatică și primul scriitor sud-coreean care câștigă premiul Nobel pentru literatură. De asemenea, ea devine al doilea cetățean sud-coreean care câștigă un premiu Nobel, după ce fostul președinte Kim Dae-jung a câștigat premiul pentru pace în 2000. Acesta a fost onorat pentru eforturile sale de a restabili democrația în Coreea de Sud în timpul regimului militar și de a îmbunătăți relațiile cu rivala Coreea de Nord.

Han primește premiul Nobel într-un moment de creștere a influenței globale a culturii sud-coreene, care în ultimii ani a inclus succesul unor filme precum „Parazit” al regizorului Bong Joon-ho, premiat cu Oscar, drama de supraviețuire de pe Netflix „Squid Game” și popularitatea grupurilor K-pop precum BTS și BLACKPINK.

Premiile Nobel, care recompensează realizările în domeniul științei, literaturii și păcii, au fost create prin testamentul inventatorului dinamitei, omul de afaceri suedez Alfred Nobel. Ele se acordă din 1901, ultimul - cel pentru economie - fiind adăugat mai târziu.

După cel pentru pace, premiul pentru literatură tinde să atragă cea mai mare atenție, propulsând autorii în lumina reflectoarelor la nivel mondial și producând o creștere a vânzărilor de cărți care poate fi, totuși, relativ de scurtă durată pentru cei care nu erau deja nume cunoscute.

Chiar și așa, notează Reuters, premiul în bani și un loc pe o listă care include personalități precum poetul irlandez W.B. Yeats, care a câștigat premiul în 1923, romancierul american Ernest Hemingway, care a primit premiul în 1954, și columbianul Gabriel Garcia Marquez, câștigător în 1982, reprezintă o recompensă atractivă.

Autorul și dramaturgul norvegian Jon Fosse a câștigat în 2023.

Cel de-al patrulea premiu acordat în fiecare an, premiul pentru literatură, urmează celor pentru medicină, fizică și chimie, anunțate la începutul acestei săptămâni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te