Maliar a scris pe contul ei de pe rețeaua Telegram că armata ucraineană a continuat să facă progrese în zonele Melitopol și Berdiansk din sudul regiunii Zaporojie, în pofida rezistenței acerbe a Rusiei și a pierderilor umane și materiale „semnificative”.
În cursul săptămânii, suprafața teritoriilor eliberate a fost mărită cu 17 kilometri pătrați, a precizat Maliar. „În total, de la începutul contraofensivei, zona eliberată în sud se ridică la 130 de kilometri pătrați”, a spus ea.
Pe de altă parte, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat în raportul său din 26 iunie că forțele ucrainene au respins cu succes încercările intensificate ale Rusiei de a avansa în regiunea estică Donețk, respingând 36 de asalturi în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka în cursul zilei trecute.
De asemenea, Statul Major a spus că trupele ucrainene își continuă operațiunile în regiunile Zaporojie și Herson, dar nu a oferit mai multe detalii.
Pe 25 iunie, președintele Volodimir Zelenski a discutat telefonic despre contraofensiva ucraineană cu președintele american Joe Biden, convorbire în care a abordat totodată și impactul acțiunilor lui Evgheni Prigojin asupra războiului Rusiei în Ucraina, au declarat oficiali americani și ucraineni.
„O conversație pozitivă și inspirată. Am discutat despre cursul ostilităților și despre procesele care au loc în Rusia", a scris Zelenski pe Twitter, adăugând că el și Biden „și-au coordonat pozițiile” înaintea summitului NATO din 11-12 iulie din Lituania.
Casa Albă a precizat că cei doi au discutat despre „evenimentele recente din Rusia” și că Biden "a reafirmat sprijinul de neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar".
La Moscova, zi liberă după insurecția eșuată a lui Prigojin
Nu se știe nimic despre locul unde se află Prigojin pe 26 iunie, după ce s-a aflat că acesta urma să părăsească Rusia pentru Belarus. Anunțul Kremlinului a venit după ce Prigojin le-a ordonat trupelor sale să abandoneze înaintarea spre Moscova. Evgheni Prigojin inițiase un marș către capitala Rusiei cu scopul declarat de a-i înlătura pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov de la conducerea armatei și a războiului din Ucraina. Au fost 24 de ore tensionate și haotice, cea mai mare amenințare la adresa puterii lui Putin în peste două decenii de conducere, rebeliunea amenințând să se transforme în război civil.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cărui demitere a fost una dintre principalele cereri ale lui Prigojin, a reapărut pentru prima dată de la sfârșitul revoltei, în seara zilei de 24 iunie. Agenția rusă de știri RIA relata că Șoigu a vizitat trupele rusești implicate în operațiunea militară din Ucraina, în timp ce Ministerul Apărării a publicat un videoclip fără sunet care pretinde că îl arată pe Șoigu zburând într-un avion cu un coleg și ascultând rapoarte la un post de comandă. Nu se știe exact unde și când a fost făcută înregistrarea.
La Moscova, ziua de 26 iunie a fost declarată zi liberă după criza din weekend, iar situația părea să fie calmă. În ceea ce pare a fi un prim impact al evenimentelor agitate din weekend asupra economiei Rusiei, rubla a deschis la un minim al ultimelor aproape 15 luni în raport cu dolarul, în tranzacțiile de dimineață pe 26 iunie.
Deși criza pare să se fi atenuat deocamdată, liderii mondiali și analiștii cred că ar mai putea dura luni de zile până să devină clare implicațiile rebeliunii lui Prigojin.
„Cred că am văzut apărând fisuri în fațada rusă. Avem tot felul de noi întrebări pe care Putin va trebui să le abordeze în săptămânile și lunile următoare", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pentru NBC News.
### Vezi și... ### Cine controlează arsenalul nuclear în Rusia? Revolta lui Prigojin a stârnit îngrijorare în Statele Unite