Hong Kong: care sunt opțiunile Occidentului?

Legislativul de la Bijing adoptă noua lege a securității naționale, care va fi aplicată în Hong Kong, 28 mai 2020.

China își mărește controlul asupra Hong Kong-ului și asta pune Occidentul într-o situație delicată.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington: Hong Kong

Raporturile Washington – Beijing sunt tensionate. Acum vine vestea că China impune legi cu privire la securitate aplicate în Hong Kong. Fosta colonie britanică are un statut special în cadrul țării iar noua lege a securității este percepută drept o încercare de a limita opoziția față de regimul de la Beijing.

### Vezi și... ### China adoptă controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong

Este o decizia care contravine principiului „o țară, două sisteme”, aplicat după ce orașul a fost preluat de China, de la britanici, în 1997. Secretarul de stat american Mike Pompeo, care este obligat de lege să raporteze Congresului cu privire la autonomia Hong Kong-ului, a spus miercuri că nici o persoană rezonabilă nu mai poate susține că orașul se mai bucură de un nivel ridicat de autonomie față de China. Această declarație nu antrenează automat o anumită acțiune a Statelor Unite, dar riposte sunt posibile, după ce se va constata ce implicații practice are noua lege a securității naționale.

Cum să reacționeze Statele Unite este o opțiune complicată. Un risc ar fi ca acțiunile să nu fie pe măsura retoricii și în acest context experții amintesc de cele întâmplate în Ungaria în 1956 când de la Washington s-au facut auzite apeluri la rezistență internă. Când rezistența s-a materializat, oponenți ai regimului comunist au fost uciși ori încarcerați, dar nimeni nu le-a venit în ajutor.

### Vezi și... ### Premierul Chinei încearcă să aplaneze îngrijorările stârnite în Hong Kong de noua lege a securității

În termeni geopolitici, ar fi poate de dorit o reacție măsurată și prudentă. China este o putere economică și militară globală.

Pe de altă parte, în timpul protestelor de anul trecut, populația din Hong Kong s-a arătat încrezătoare în sprijinul american, mai ales atunci când președintele Trump s-a pronunțat în sprijinul manifestanților.

Alți experți cred că Statele Unite și Marea Britanie ar trebui să ofere refugiu celor care vor să părăsească Hong Kong-ul. Mai sunt și cei care spun că retorica nu este suficientă, ea trebuie urmată de sancțiuni împotriva regimului communist, de felul legislației „Magnitsky”. Pe de altă parte, tot experții avertizează că în trecut, sancțiunile nu au avut impact, cum a fost în 1989 după reprimarea sângeroasă a protestelor din Piața Tiananmen.

Hong Kong: protestele stradale continuă

Există și opinii care arată că China ar trebui lovită acolo unde o doare și anume în valoarea economică a Hong Kong-ului, în acest moment un important centru financiar international.

Îngrădirea libertății ar face orașul mai puțin atractiv pentru investiții, capital, oameni de afaceri. Firește că o ripostă occidentală masivă ar afecta negativ și firme occidentale și mai ales populația orașului.

În Hong Kong trăiesc 85 de mii de americani și există peste 1.300 de firme americane. În acest context este scoasă în evidență importanța cooperării cu Uniunea Europeana care se arată mai fermă în ultima vreme, când vine vorba de abuzurile Beijing-ului. Experții avertizează că Statele Unite nu trebuie să anuleze privilegiile comerciale ale Hong Kong-ului, este mai bine ca regulile care definesc autonomia să fie menținute. China mizeaza pe faptul că Occidentul este prea dezbinat ca să riposteze. Chiar dacă ar face-o, nu există opțiuni lipsite de riscuri.