Hong Kong: sute de mii de oameni protestează pașnic pentru democrație

Marșul pentru Drepturile Omului, Hong Kong, 8 decembrie 2019.

În Hong Kong, sute de mii de persoane, organizatorii vorbesc de peste 800 de mii de persoane, au marcat duminică șase luni de la izbucnirea valului de proteste pro-democrație. A fost o zi fără incidente violente, în pofida numărului impresionant de participanți.

Marșul pentru Drepturile Omului, 8 decembrie 2019

Au fost momente în care aglomerația era așa de mare încât coloana a stat pe loc. S-a scandat „Luptăm pentru libertate” și „Sprijin pentru Hong Kong” sau „Revoluția este acum”.

Mulți participanți aveau o mână ridicată, cele cinci degete simbolizând principalele cinci revendicări ale mișcării pro-democrație, între care alegeri libere și democratice pentru conducerea fostei colonii britanice, retrocedată Chinei în 1997, și anchetarea poliției și a celor care au ordonat intervențiile acesteia în forță împotriva protestatarilor.

11 noiembrie 2019, în fața Politehnicii din Hong Kong, scena unora din cele mai dure confruntări între protestatari și poliție

Manifestanții au declarat că speră ca lidera autonomiei Carrie Lam să fie acum dispusă la anumite concesii, după ce va fi realizat că protestul a rămas la fel de puternic, după șase luni. Manifestațiile au început în iunie, provocate de proiectul unei legi, demult retras, care ar fi permis extrădarea în China continentală a persoanelor puse acolo sub acuzație.

Hong Kong, 18 noiembrie 2019.

Autoritățile, care la alte proteste au permis utilizarea de tunuri cu apă, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, s-au justificat prin faptul că protestele ar fi devenit extrem de violente și distructive: au fost sparte bănci, distruse magazine, incendiate mașini. Ca urmare, de mai multe săptămâni protestele erau interzise, dar manifestația de duminică a fost autorizată.

Principalul organizator a fost Frontul pentru Drepturi Civile, care crede că mișcarea pro-democrație a redat Hong Kong-ului unitatea și un anumit sens al libertății. „Știm că avem un inamic comun, că trebuie să rămânem uniți în fața Chinei și a unei conduceri locale, care nu vrea să ne audă doleanțele”, a declarat unul din membrii comitetului de organizare, citat de AP.