Mai multe organizații neguvernamentale, sprijinite financiar de Uniunea Europeană, și-au propus ca în următorii trei ani să îmbunătățească serviciile de cantină de ajutor social. Eficientizarea acestui sprijin oferit persoanelor din grupuri vulnerabile se referă la ajustarea cadrului legal și extinderea acestui serviciu, ca să cuprindă cât mai mulți beneficiari.
Your browser doesn’t support HTML5
De asemenea, se dorește diminuarea risipei alimentare prin conectarea Băncii de alimente la acest proces, ceea ce înseamnă furnizarea produselor alimentare pentru serviciile de cantină, a declarat într-un interviu cu Europa Liberă, Ana Prasolov, directoarea proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”. Experta subliniază câteva idei:
- Republica Moldova ar trebui să se alinieze la practicile internaționale de furnizare a serviciului de cantină socială și să aplice modele mai flexibile, care nu presupun existența unei locații sau a unui meniu fix.
- ONG-urile partenere în acest proiect își propun ca normele ce vizează funcționarea cantinelor să prevadă posibilitatea ca hrana să fie livrată la domiciliul beneficiarilor.
- Actualmente, nu există o evidență clară a serviciului de cantină socială, cine le oferă și ce număr de persoane sunt sprijinite în acest fel.
Ca și în cazul altor tipuri de servicii sociale, explică Ana Prasolov, beneficiarii cantinei sociale sunt persoane care s-au adresat mai întâi la asistentul social din comunitate, s-au i-a identificat chiar el și i-a ghidat spre cantina socială. „Proiectul are ca grupuri țintă persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu dizabilități, persoane fără adăpost, precum și foști deținuți sau familii vulnerabile”, a mai precizat Ana Prasolov.
Experta constată că serviciile de cantină de ajutor social nu acoperă regional toată Republica Moldova. Apoi, în centrele raionale „sunt și localități cu un număr mai mare de populație unde există acest serviciu, însă numărul de mese ce pot fi puse la dispoziție e destul de limitat, astfel încât persoanele care se adresează pot beneficia prin rotație”, spune Ana Prasolov. Potrivit ei, pentru a crește capacitatea acestor servicii este nevoie să li se ofere suplimentar fonduri sau alimente.
### Vezi și... ### Ce prevede noua reformă a programului de asistență socială
Autorii proiectului speră să obțină sprijinul autorităților pentru ajustarea cadrului legal ce vizează funcționarea cantinelor sociale, inclusiv pentru dezvoltarea Băncii de Alimente ca mecanism de colectare și distribuire a donațiilor de alimente pentru a fi redirecționate spre serviciile sociale.
Ana Prasolov spune că ar urma să fie promovat în viitorul apropiat proiectul de lege privind prevenirea risipei și pierderii alimentare și se vor purta discuții despre posibilitatea unor facilități fiscale pentru agenții economici care vor face donații.
Totodată, accentuează, directoarea proiectului, va fi dezvoltat un instrument care le va permite fermierilor și antreprenorilor care au produse bune pentru consum, dar, din varii motive, nu le pot comercializa și decid să le doneze, să indice bunurile disponibile, urmând ca acestea să fie preluate de cea mai apropiată cantină socială.
### Vezi și... ### PNUD: un război prelungit în Ucraina ar putea sărăci mii de moldoveni
„Lacuna care este momentan în legislație ține de lipsa unor standarde minime de calitate în baza căruia un serviciu social poate fi acreditat, lucru care i-ar permite să acceseze fonduri publice”, explică Ana Prasolov, referindu-se la problema de sustenabilitate a serviciilor sociale. Din acest motiv, partenerii proiectului vor insista pe ajustarea cadrului legal ce vizează cantinele sociale ca serviciu de ajutor social.
De asemenea, prin colaborarea cu Banca de Alimente, vor fi optimizate costurile de funcționare a acestor servicii, întrucât va exista acces la produse oferite gratuit care vor asigura activitatea serviciilor de cantină de ajutor social.
Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, în valoare de peste un milion de euro, oferiți de UE este pus în aplicare de organizațiile Keystone Moldova, Concordia. Proiecte Sociale și Misiunea socială Diaconia.