HRW afirmă că Iranul reprimă „fără milă” protestele și cere o acțiune internațională

Demonstranți cu pancarte pe care scrie „Fii vocea poporului iranian! #Mahsa Amini” în fața ambasadei Iranului din Londra, 25 septembrie 2022

Human Rights Watch (HRW) a acuzat autoritățile de la Teheran că recurg la măsuri represive excesive, inclusiv la forță letală, împotriva participanților la protestele antiguvernamentale care au loc de câteva săptămâni la nivel național din cauza morții unei tinere arestate de poliția iraniană pentru moralitate.

### Vezi și... ### „Fără hijab!” În Iran se extind protestele anti-regim

Mahsa Amini a murit la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost reținută de poliția moralității pentru că purta „necorespunzător” hijabul, baticul pe care femeile din Iran trebuie să-l poarte în mod obligatoriu în public. Autoritățile au declarat că aceasta a murit în urma unui atac de cord, acuzație respinsă de familia sa și de activiști, care spun că a fost supusă la bătăi în timpul detenției.

Moartea ei a declanșat un val de proteste în întreaga țară, în ciuda avertismentelor guvernului, care a avertizat că va continua represiunea dură împotriva oricărei disidențe. Cel puțin 154 de persoane (inclusiv nouă copii) au fost ucise în timpul celor 18 zile de proteste, potrivit unei organizații pentru drepturile omului.

HRW a declarat că a întocmit până în prezent o listă cu 47 de persoane care au fost ucise, cele mai multe prin împușcare, potrivit unor grupuri de apărare a drepturilor omului sau a unor instituții media credibile. Printre aceste persoane se numără cel puțin nouă copii, dintre care două fete, și șase femei.

„Autoritățile iraniene au reprimat fără milă protestele antiguvernamentale de amploare cu forță excesivă și letală în tot Iranul”, a declarat HRW la 5 octombrie.

Organizația cu sediul la New York spune că a documentat numeroase incidente în care forțele de securitate au folosit în mod ilegal forța excesivă sau letală împotriva protestatarilor în 13 orașe din Iran. „În videoclipuri vedem forțele de securitate folosind puști de vânătoare, puști de asalt și pistoale împotriva protestatarilor în zone pașnice și adesea aglomerate, ucigând și rănind în total sute de persoane. În unele cazuri, au tras în oameni care fugeau", a declarat grupul.

„Răspunsul brutal al autorităților iraniene la protestele din multe orașe indică o acțiune concertată a guvernului pentru a zdrobi disidența cu un crud dispreț față de viață”, a declarat Tara Sepehri Far, de la HRW. „Împușcarea protestatarilor de către forțele de securitate nu face decât să alimenteze furia împotriva unui guvern corupt și autocratic”, a mai spus Far.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran

HRW a declarat că comunitatea internațională ar trebui să ia măsuri și să se asigure că cei responsabili vor răspunde pentru faptele lor. „Guvernele pe care le preocupă situația din Iran ar trebui să coopereze pentru a crește presiunea asupra Iranului, să întreprindă o anchetă independentă sub egida ONU cu privire la abuzurile grave comise în timpul protestelor și să recomande căi pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili", a declarat HRW.