HRW avertizează: Talibanii nu reușesc să protejeze minoritățile etnice de atacurile Statului Islamic

Șeful taliban al serviciilor de informații din Nangarhar, Dr. Bashir (centru), în incinta centrului de informații din Jalalabad , 12 decembrie 2021

Human Rights Watch (HRW) a avertizat asupra atacurilor repetate asupra minorităților religioase din Afganistan executate de o filială locală a grupării extremiste Statul Islamic (SI) și asupra eșecului talibanilor aflați la putere de a proteja aceste comunități.

Organizația semnalează „numeroase atacuri brutale împotriva membrilor comunității hazara” de către luptători loiali așa-numitului Stat Islamic-Khorasan (IS-K), în timp ce victimele „merg la școală, la muncă sau la rugăciune, fără o reacție hotărâtă din partea autorităților talibane”.

### Vezi și... ### Șeful diplomației europene: Conducătorii talibani nu dau semne de moderație în Afganistan

IS-K a revendicat responsabilitatea pentru cel puțin 13 atacuri asupra Hazara, o minoritate etnică majoritar șiită, și a ucis cel puțin 700 de persoane în aceste atacuri și în alte câteva atacuri pentru care și-a asumat responsabilitatea, afirmă HRW într-un raport din 6 septembrie. „Talibanii au obligația de a proteja comunitățile aflate în pericol și de a ajuta victimele atacurilor și familiile acestora”, a declarat investigatorul afgan Fereshta Abbasi, citat de HRW.

Comunitatea internațională nu recunoaște guvernul condus de talibani și l-a criticat în mod constant și fără menajamente pentru marginalizarea etnicilor hazara și a altor minorități religioase, tribale și etnice de când a preluat controlul în cea mai mare parte a Afganistanului, în timp ce guvernul susținut de ONU și trupele internaționale conduse de SUA au părăsit țara, la mijlocul anului 2021.

Analiștii au avertizat de mult timp că gruparea ultra-radicală IS-K încearcă să submineze regimul dur al talibanilor prin violențe împotriva grupurilor vulnerabile și prin lansarea de atacuri asupra țărilor vecine din Afganistan.

La 5 septembrie, IS-K a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș cu bombă în apropierea Ambasadei Rusiei din Kabul, în urma căruia au murit cel puțin șase persoane, inclusiv doi angajați ai ambasadei.

HRW a enumerat mai multe atacuri revendicate de IS-K, inclusiv asupra unui liceu, a unor moschei și a altor ținte aleatorii.

Organizația citează un raport al Misiunii de asistență a ONU în Afganistan (UNAMA) potrivit căruia, numai în Kabul, atacurile recente asupra comunității șiite au ucis sau rănit peste 120 de persoane.

### Vezi și... ### Foști diplomați americani îndeamnă ONU să reinstituie interdicția de călătorie pentru liderii talibani

Comunitatea hazara se confruntă cu o discriminare deosebit de puternică și constantă din partea guvernelor succesive afgane de peste un secol, a declarat HRW.

HRW le cere membrilor IS-K și talibanilor să respecte dreptul umanitar internațional. Organizația subliniază faptul că autoritățile talibane ar trebui să-i urmărească penal pe făptași pentru crime deosebit de grave și „să protejeze minoritățile aflate în pericol... și să le asigure dreptul de a avea acces la educație și la cult fără teamă”.

De asemenea, organizația pentru apărarea drepturilor omului spune că talibanii ar trebui să protejeze drepturile femeilor și țină legătura cu comunitățile și ONG-urile aflate în situații de risc. HRW spune că guvernele străine care au relații cu talibanii ar trebui să solicite o mai bună protecție a minorităților din partea Kabulului, subliniind că toate țările ar trebui „să suspende repatrierile forțate în Afganistan și încurajeze cererile de azil” și alte forme de protecție internațională.

### Vezi și... ### Salvați copiii: Viața fetelor afgane, „distrusă” de la întoarcerea talibanilor