Utilizarea munițiilor cu dispersie de către armata rusă în războiul din Ucraina a provocat daune și suferințe de durată pentru sute de civili, a declarat Human Rights Watch într-un raport publicat pe 25 august.
În raportul său global Cluster Munition Monitor 2022, grupul pentru drepturile omului cu sediul la New York a declarat că Ucraina este singura țară în care astfel de muniții sunt folosite în prezent și a îndemnat atât Rusia, cât și Ucraina să înceteze să le mai folosească și să adere la tratatul internațional din 2008 care le interzice.
Munițiile cu dispersie, care pot fi lansate de artilerie sau proiectate din avion, se deschid în aer, împrăștiind numeroase bombe sau submuniții pe o suprafață mare.
Deoarece multe dintre bombe rămân inițial neexplodate, ulterior acestea pot mutila și ucide fără discriminare atât personalul militar, cât și civilii, inclusiv copiii.
În raport se precizează că în Ucraina au fost înregistrate cel puțin 689 de victime civile în urma atacurilor cu muniții cu dispersie de la începutul invaziei rusești, adică din 24 februarie, până în luna iulie.
Raportul subliniază că au fost documentate, raportate sau presupuse sute de atacuri rusești cu muniții cu dispersie în cel puțin 10 dintre cele 24 de regiuni ale Ucrainei. Raportul adaugă că forțele ucrainene par să fi folosit, de asemenea, rachete cu muniții cu dispersie în mai multe ocazii.
Nici Rusia și nici Ucraina nu sunt părți la Convenția din 2008 privind munițiile cu dispersie, care interzice acest tip de muniție și care a fost ratificată, până în prezent, de 110 țări și semnată de alte 13.
„Suferința imediată și pe termen lung pe care le-o provoacă civililor munițiile cu dispersie face ca utilizarea lor astăzi în Ucraina să fie inconștientă, precum și, fără excepții, ilegală”, a declarat Mary Wareham de la HRW.
„Utilizarea pe scară largă de către Rusia a munițiilor cu dispersie în Ucraina este o reamintire sumbră a eforturilor pe care a trebuit să le facă Convenția pentru a reuși să pună capăt suferinței umane pe care o provoacă aceste arme fără discriminare”, a declarat Wareham, adăugând: „Toate țările ar trebui să condamne utilizarea acestor arme în orice circumstanțe”.
Raportul precizează că o investigație a HRW în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a stabilit că forțele rusești au lansat în lunile mai și iunie rachete cu muniție cu dispersie ale căror submuniții au lovit case, străzile orașului și parcuri, precum și o clinică ambulatorie a unei maternități și un centru cultural.
Un atac din 12 mai asupra orașului Derhaci, situat în apropiere, a ucis instantaneu o femeie care gătea în grădina sa și i-a secționat picioarele soțului acesteia, provocându-i ulterior moartea.
Scăderea notabilă a numărului de noi victime provocate de munițiile cu dispersie din ultimii ani a fost eclipsată de recenta utilizare a acestora în Ucraina de la începutul invaziei rusești din februarie, a constatat raportul HRW.
Rusia a folosit în Ucraina atât stocurile vechi de muniții cu dispersie, cât și unele de producție recentă, se spune în raport.
Pe de altă parte, HRW a declarat că nu a găsit dovezi că s-ar fi folosit munițiile cu dispersie cu ajutorul pieselor de artilerie, al sistemelor de rachete și al altor arme pe care guvernul ucrainean le-a primit de la alte țări în acest an.
Statele Unite au produs ultima dată muniții cu dispersie în 2016, se arată în raport, dar nu s-au alăturat interdicției internaționale și nici nu s-au angajat să nu le producă niciodată în viitor.
De asemenea, raportul evidențiază că atât China, cât și Iranul sunt implicate activ în cercetarea și dezvoltarea de noi tipuri de muniții cu dispersie.
Raportul va fi prezentat țărilor care participă la cea de-a zecea reuniune anuală a Convenției privind munițiile cu dispersie, care va avea loc la Geneva, în perioada 30 august-2 septembrie, în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
„Guvernele care nu au aderat încă la convenție ar trebui să își revizuiască poziția și să se alăture celor care contribuie la eliminarea munițiilor cu dispersie din lume”, a declarat Wareham de la HRW.