HRW: torturarea prizonierilor din Izium, Ucraina - parte a politicii ruse

Ucrainenii au găsit trupuri cu frânghii în jurul gâturilor într-o groapă comună de lângă Izium, septembrie 2022

Torturarea periodică a prizonierilor de către forțele ruse și subordonații lor, în cele șase luni de ocupație a orașului Izium din estul Ucrainei, a făcut parte a unei „politici și a unui plan”, a afirmat organizația Human Rights Watch (HRW) pe 19 octombrie.

Orașul Izium, din regiunea Harkov, a fost ocupat de trupele ruse după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina în luna februarie, și a fost eliberat de forțele ucrainene luna trecută.

După eliberare, în apropierea orașului a fost găsită o groapă comună de unde au fost exhumate câteva sute de cadavre, între care 30 aveau urme de tortură.

Galerie foto | Groapă comună cu 440 de cadavre, descoperită la Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească

„Forțele ruse și cei care operau sub comanda lor îi torturau periodic pe cei luați prizonieri în timpul celor șase luni de ocupație la Izium”, spune HRW în declarația dată publicității miercuri.

HRW a intervievat mai mult de 100 de supraviețuitori care au relatat cum au fost torturați cu șocuri electrice, cu metoda prosopului cu apă, bătăi severe, amenințări cu arma la tâmplă, sau fiind forțați să rămână ore întregi în poziții incomode.

Supraviețuitorii au identificat cel puțin șapte locuri în Izium, între care două școli, unde au fost deținuți și supuși abuzurilor de către soldații ruși.

„Violența extremă și abuzurile nu au fost incidente întâmplătoare la Izium. Multe victime ne-au împărtășit mărturii credibile despre experiențe de tortură similare în timpul interogatoriilor în facilități aflate sub controlul trupelor ruse și al subordonaților lor, indicând că acest tratament a făcut parte dintr-o politică și dintr-un plan”, se mai spune în raportul HRW de pe 19 octombrie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Aproape o treime din centralele electrice au fost avariate (Zelenski)