HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Vehicule distruse la Hostomel, februarie 2022

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

### Vezi și... ### Guterres: „Cea mai gravă crimă este războiul însuși”

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală.

„Soldații ruși de la punctele de control au deschis focul asupra vehiculelor care treceau prin zonă fără niciun efort aparent de a verifica dacă persoanele erau sau nu civili”, a declarat Belkis Wille, de la Human Rights Watch.

HRW a precizat că dreptul umanitar internațional și legile războiului interzic țintirea deliberată a civililor și oricine ordonă sau comite în mod deliberat astfel de acte, sau le sprijină și le instigă, este responsabil pentru crime de război.

„Rusia ar trebui să desfășoare investigații imparțiale, complete și transparente cu privire la aceste omoruri și ar trebui să despăgubească victimele oricăror atacuri ilegale”, se arată în declarație.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Atac cu rachetă la Odesa