Human Rights Watch: drepturile imigranților de granița dintre Belarus cu Polonia au fost încălcate „grav”

Organizația Human Rights Watch (HRW) spune că drepturile imigranților și solicitanților de azil blocați la granița Republicii Belarus cu Polonia au fost încălcate „grav” de ambele guverne.

Your browser doesn’t support HTML5

Frontiera dintre Polonia și Belarus – scena tragediilor

Într-un raport dat publicității la 24 noiembrie de organizația pentru drepturile omului, sunt citate mărturii ale imigranților care spun că au fost supuși în mod frecvent „violenței, tratamentului inuman și degradant, constrângerilor” de către grănicerii belaruși. Dar imigranții spun că, atunci când au încercat să intre în Polonia, au fost respinși violent de către polițiștii de frontieră polonezi, se mai arată în raportul organizației cu sediul la New York.

### Vezi și... ### Rusia, în spatele crizei migranților din Belarus (Petras Auštrevičius)

Potrivit raportului, mii de oameni, în principal din Siria, Irak și Yemen, au sosit din august în capitala Belarusului, Minsk, prin intermediul operatorilor de turism din Orientul Mijlociu, care le-au spus în mod fals că pot intra cu ușurință ulterior în Uniunea Europeană. „În timp ce Belarusul a creat această situație fără a ține cont de consecințele asupra oamenilor, Poloniei îi revine partea sa de responsabilitate pentru suferința acută din zona de frontieră”, a declarat la lansarea raportului Lydia Gall, cercetătoare pentru Europa și Asia Centrală la HRW.

Reprezentanții organizației pentru drepturile omului au călătorit în ambele țări în octombrie și au intervievat 19 imigranți, de la care au aflat „istorii îngrozitoare despre trecerea prin păduri, mlaștini și râuri la temperaturi scăzute, cu zile și chiar săptămâni fără hrană sau apă”. Cel puțin 13 imigranți au murit la graniță de la începutul crizei.