HWR: Guvernul ungar a folosit în mod abuziv date personale pentru campanii politice

Guvernul de la Budapesta a folosit în mod abuziv datele personale în timpul campaniei pentru alegerile naționale din acest an, subminând viața privată și înclinând balanța electorală în favoarea partidului de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban, este concluzia trasă de Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat la 1 decembrie.

Orban și partidul său au câștigat un al patrulea mandat consecutiv la putere în aprilie, cu o victorie zdrobitoare.

Din 2010, de când este la putere, Orban a înăsprit controlul statului asupra presei, justiției, mediului academic, precum și asupra migranților din Africa și Orientul Mijlociu și a ONG-urilor care îi sprijină. De asemenea, el a intrat în conflict cu UE din cauza presupusei discriminări împotriva persoanelor LGBT.

### Vezi și... ### Controversata lege anti-LGBT a guvernului ungar se va aplica în apropierea bisericilor și a școlilor

În raportul său, „Prinși în plasă: Exploatarea datelor personale în alegerile din Ungaria, 2022”, HRW afirmă că guvernul refolosea pentru a răspândi mesajele de campanie ale Fidesz datele pe care le colecta de la persoanele care solicitau servicii publice.

Datele personale și interesele electorale

„Folosirea datelor personale ale oamenilor colectate când aceștia accesează serviciile publice pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii și un abuz de putere", a declarat Deborah Brown de la HRW. „Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții de competiție echitabile pentru alegeri."

HRW a constatat că datele personale colectate de la persoanele înscrise pentru vaccinul COVID-19, de la cei care au solicitat beneficii fiscale ori s-au înregistrat pentru a deveni membri ail unei asociații profesionale au fost folosite pentru a răspândi mesajele de campanie ale Fidesz.

### Vezi și... ### CE propune blocarea unor fonduri UE de miliarde de euro destinate Ungariei

De pildă, persoanele care și-au trimis datele pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccin au primit mesaje electorale care le îndemnau să voteze partidul la putere, a declarat HRW.

HRW a îndemnat Uniunea Europeană să stabilească dacă exploatarea datelor cu caracter personal colectate de guvernul ungar pentru campania politică este în conformitate cu legislația UE, în special cu Regulamentul general privind protecția datelor.

De asemenea, HRW a cerut Comisiei Europene să inițieze o procedură de infringement împotriva Budapestei pentru că organismul național care supraveghează protecția datelor nu a acționat ca o autoritate independentă.

Raportul HRW este publicat la o zi după ce Comisia a propus ca miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene alocate Ungariei să rămână blocate din cauza eșecului guvernului Orban de a aplica reforme credibile în domeniul statului de drept și al luptei împotriva corupției.

Orban, care întreține relații călduroase cu președintele rus Vladimir Putin, a antagonizat, de asemenea, oficialii europeni prin criticile sale repetate la adresa sancțiunilor UE care vizează Rusia pentru războiul din Ucraina.

Orban continuă să blocheze decizii cruciale ale UE, cum ar fi plata unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord fiscal global.