Ianina Spinei: „Corupția politică este principalul impediment al dezvoltării statului democratic în Republica Moldova” (Galerie foto)

Astăzi dimineață la Conferința de la Chișinău

Interviul dimineții despre conferință internațională „Conjugarea eforturilor împotriva impunității și corupției politice” cu experta de la Transparency Internațional Moldova.

O conferință internațională cu tema „Conjugarea eforturilor împotriva impunității și corupției politice” se va desfășura astăzi la Chișinău. Organizată de Transparency International Moldova, cu sprijinul fundației americane pentru promovarea democrației în lume, National Endowment for Democracy, conferința își propune poate în primul rând să arate cât de importantă este buna înțelegere a fenomenului corupției și a instrumentelor de înfruntare și combatere a acestuia în tumultuosul sezon electoral. O convorbire la această temă cu Ianina Spinei, expertă la Transparency International Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: Ianina Spinei (Transparency International Moldova)

Europa Liberă: O conferință internațională programată pentru astăzi, găzduită de Transparency International Moldova, cu sprijinul organizației americane de promovare a democrației National Endowment for Democracy. Nume sonore, de referință printre participanți, o agendă ce reflectă cu grijă, s-ar putea spune, preocupările la zi ce țin de amplificarea corupției politice în Republica Moldova. Pornind de la tema, genericul conferinței: de ce corupția politică? Este domeniul politic acum mai curând generator de corupție, dna Spinei, decât de combatere a acesteia?

Ianina Spinei: „Corupția politică este principalul impediment al dezvoltării statului democratic în Republica Moldova. Anume din aceste considerente, noi și dorim să vorbim astăzi despre impunitate și corupție politică ca obstacole în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar este sezonul electoral, ca să zicem așa, perioada electorală, context mai deosebit pentru a vorbi despre izvoarele tot mai complexe de generare a corupției?

Ianina Spinei: „Aveți perfectă dreptate. Întrucât suntem în pragul campaniei electorale, anume despre aceste subiecte, despre impunitate, despre corupție politică, despre sistemul oligarhic noi trebuie să vorbim astăzi pentru ca partidele politice anti-oligarhice să poată veni cu soluții pentru a forma un front comun, pentru a opune rezistență acestor fenomene.”

La Conferința în curs...

Europa Liberă: Tema conferinței include cuvântul „impunitate”, adică lipsă de efecte, de consecințe pentru actele de corupție. Este această impunitate, cum s-ar spune, evident răspândită, dezvoltată în societatea Republicii Moldova acum, din punctul Dvs. de vedere?

Ianina Spinei: „Eu cred că nu doar din punctul meu de vedere, dar din punctul de vedere al populației, care vede că pe parcursul ultimilor ani practic nu a fost făcut nimic pentru a trage la răspundere adevărații actori ai furtului miliardului, adevărații actori care au fost implicați în spălarea de miliarde de dolari din sistemul bancar prin sistemul bancar corupt al Republicii Moldova. Noi vedem justiție selectivă, iar impunitatea este, de fapt, un pilon care demotivează, dezinteresează persoanele să fie responsabile și să respecte întocmai legislația.”

Europa Liberă: Aveți printre teme trecută coruperea parlamentarilor și migrația postelectorală a deputaților. Este o temă actuală pornind de la realitățile moldovenești, cu un Parlament, iată, s-au făcut calcule, un Parlament în care circa 40 la sută din aleși și-au schimbat drapelul, ca să zicem așa, cu care au intrat în Legislativ... Este totuși acesta un fenomen mai răspândit sau este unul mai pronunțat moldovenesc, ca să zicem așa?

Ianina Spinei: „De fapt este un fenomen care are similitudini în mai multe țări, dar în Republica Moldova bineînțeles că a depășit orice limite și nu doar în Parlament, la nivel central, dar să ne amintim ce se face în autoritățile publice locale, ce culoare au reprezentanții autorităților publice locale, primarii, care s-au convertit treptat-treptat fiind sau ademeniți cu careva favoruri sau fiind intimidați cu dosare pentru a trece în partidul de guvernare.

Expoziție de caricaturi pe tema corupției la Conferința Transparency International Moldova

Mie îmi pare că agenda evenimentului de astăzi este nu doar foarte actuală, dar este și foarte interesantă, întrucât noi vom avea posibilitatea să vorbim cu acești experți. Apropo sunt experți din peste 15 țări din Uniunea Europeană, dar și din spațiul Parteneriatului Estic, care vor vorbi despre corupție și politică, care este linia de demarcare între aceste două noțiuni. Vom vorbi despre acele angajamente pe care și le-au luat statele în a preveni corupția politică și care sunt acele realizări, care sunt dosarele pornite la nivel înalt pe cazuri de corupție politică, dacă sunt provocări și care sunt provocările regionale generate de corupție și statul capturat.”

Europa Liberă: Remedii, despre remedii veți vorbi? Și, în general, există poate pe la case mai mari remedii deja verificate pentru asemenea fenomen, de exemplu, ca coruperea parlamentarilor, migrația postelectorală?

Ianina Spinei: „Eu sper ca în cadrul acestui eveniment să vorbim mai în detaliu asupra acelor soluții care au fost găsite în țările cu democrație matură. Avem reprezentanți, experți din Marea Britanie, din Belgia, din Statele Unite ale Americii, dar și din Bulgaria, România, din Armenia și din Ucraina. Bineînțeles că experiența statelor cu democrație matură trebuie să ne ghideze în această direcție. Scopul nostru în cadrul evenimentului de astăzi este să provocăm partidele politice, în special acele anti-oligarhice, să vină cu o serie de propuneri, cu un set de idei pentru a arăta cum au de gând ele, de fapt, să facă printr-un efort comun, cum au de gând ele să se opună printr-un efort comun sistemului oligarhic și statului capturat.”

Conferință internațională „Conjugarea eforturilor împotriva impunității și corupției politice”

Europa Liberă: Vorbim de o altă temă de dezbatere: posibilitatea formării unei agende comune anticorupție a partidelor politice. Chiar poate fi posibilă, dna Spinei, o astfel de agendă comună? Vorbiți acum de partidele anti-oligarhice, dar în general vorbind despre clasa politică, poate fi posibilă o agendă comună a majorității partidelor, chiar în condițiile în care suntem mai curând martori că aceste formațiuni se întrec în virtuozitatea de a corupe cumva politic într-un fel sau altul lucrurile?

Ianina Spinei: „Eu aș vrea să ne aducem aminte că o mare parte din partidele politice au enunțat că sunt anti-oligarhice, sunt partide care vor să promoveze democrația în Republica Moldova, care vor să prevină și să lupte împotriva corupției, inclusiv corupției politice. Să nu uităm și de planul de guvernare al actualilor guvernanți din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Campania electorală încă nu a început, dar se vorbește deja intens despre coruperea electoratului. Ce sperați să auziți în această privință de la participanții la conferință?

Ianina Spinei: „Eu din start aș vrea să spun că noi am invitat la lucrările acestei conferințe reprezentanți a nouă partide politice, atât parlamentare, cât și extraparlamentare. Vor participa la eveniment în jur de o sută de persoane. Eu sper ca atât experții străini, cât și experții naționali să poată vorbi despre acele soluții, inclusiv la capitolul prevenirii corupției politice, contracarării corupției politice și statului capturat în țara noastră.”

Europa Liberă: O altă temă foarte familiară pentru moldoveni acum: corupția politică și sistemul electoral. Înțelegem că în cadrul dezbaterilor se va regăsi și această temă. Deci, iarăși e o temă - cum să zic? - mai apropiată moldovenilor, contextului politic moldovenesc sau s-a întâmplat și pe la curți mai mari să se manipuleze cu sistemul electoral?

Ianina Spinei: „E o problemă regională. Noi știm că în spațiul postsovietic, în mai multe țări au fost făcute experiențe cu sistemul electoral și în Georgia, și în Ucraina, iar acum, în 2017, și în Republica Moldova. De aceea, noi vrem să vorbim despre corupția politică și sistemul electoral, dacă există perspective spre democrație. Să nu uităm că în 2017 societatea civilă a venit cu inițiative de a crea, de a veni cu un referendum pentru a anula sistemul electoral mixt și știm cu ce s-au terminat aceste inițiative, întrucât instituțiile statului și, în primul rând, Comisia Electorală Centrală este și ea o entitate în slujba partidului de guvernare. Deci, astăzi vom aborda și aceste subiecte. Vom vorbi despre migrația electorală, vom vorbi despre coruperea electoratului, vom vorbi și despre sistemul electoral în Republica Moldova, dar și în alte state.”

Europa Liberă: Autoritățile vor fi cumva reprezentate?

Ianina Spinei: „Noi am invitat reprezentanți a nouă partide din Republica Moldova, parlamentare și extraparlamentare. Bineînțeles că am invitat și reprezentanții Partidului Democrat. Urmează să vedem dacă dumnealor vor accepta invitația.”

Europa Liberă: Succes, dna Spinei, cu această conferință!

Ianina Spinei: „Vreau să spun ultimul enunț.”

Europa Liberă: Da, vă rugăm.

Ianina Spinei: „De fapt, conferința de astăzi este un apel la coeziune, la unitate națională împotriva principalilor inamici ai Republicii Moldova care sunt corupția politică și sistemul oligarhic.”