Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
- Mitropolia Moldove a tipărit, „în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății din Moldova”, 100.000 de mii de iconițe cu chipul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor, Pantelimon. Portalul Agora scrie că pe verso apare un mesaj din Sfânta Scriptură care îndeamnă la păstrarea sănătății și importanța medicilor. Iconițele vor fi distribuite de fețele bisericești în instituțiile medicale din Moldova.
- „Fenta transnistreană. SUA au închis circuitul internațional al banilor negri din Transnistria prin băncile rusești”, este titlul unei investigații a jurnaliștilor de la portalul Anticorupție. Ancheta arată că, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, banca rusească Transcapitalbank, despre care jurnaliștii spun că a fost nucleul de evitare a sancțiunilor SUA, a oferit asistență pentru transferuri bancare în dolari americani pentru toate cele trei bănci transnistrene – Agroprombank, Eximbank și Sberbank. Trezoreria Statelor Unite a deconectat, în primăvara acestui an, Transcapitalbank de la SWIFT, precum și extensiile lor din Transnistria. Băncile rusești, potrivit investigației, au ajutat regiunea separatistă să mențină relații comerciale cu întreaga lume, ocolind controlul bancar al Chișinăului, au mai constatat jurnaliștii.
- Realizarea unui plan pentru construirea unei noi închisori în Moldova va fi una dintre prioritățile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, până la începutul acestei toamne. Portalul NewsMaker scrie că Litvinenco a spus despre asta în timpul unui schimb de opinii cu premierul Natalia Gavrilița, în contextul îngrijorărilor legate de numărul în creștere al condamnărilor Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pe dosare privind condițiile de detenție inumană. NewsMaker amintește că, încă acum 11 ani, Guvernul de la Chișinău a accesat un grant de un milion de euro de la o bancă europeană pentru construirea unei noi închisori, care urma să fie dată în folosință anul trecut. În ultimii 15 ani, potrivit Promo-LEX, Republica Moldova a pierdut la CtEDO, din cauza condițiilor de detenție inumane din închisorile moldovene, peste 40 de dosare.
- Startul lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de 400 de kv Vulcănești-Chișinău, care ar urma să asigure interconexiunea electrică a Republicii Moldova cu România, ar putea fi dat în luna martie a anului 2023, chiar dacă autoritățile de la Chișinău au afirmat anterior că lucrările urmau să înceapă în acest an. Portalul economic Mold Street scrie că până acum a fost finalizată doar proiectarea principalului pilon intermediar de suspensie. Valoarea proiectului este de 27 de milioane de euro și este realizat de compania indiană KEC (KEISI) International. În următorii trei ani și jumătate, compania s-a angajat că construiască 158 de kilometri de linie electrică cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău.
- Elevii din R. Moldova nu vor învăța în regim online în lunile septembrie-octombrie, potrivit vicepremierului responsabil de Infrastructură, Andrei Spînu, citat de portalul Ziarului de Gardă. Vicepremierul a făcut aceste precizări încontextul măsurilor propuse de Guvern privind raționalizarea consumului de curent și gaz în perioada rece a anului. Spînu a spus că, dacă în noiembrie va apărea o situație de criză, autoritățile vor lua „decizii în funcție de situația creată”. Vicepremierul a mai spus că în Moldova există „foarte multe școli care nu se încălzesc cu gaz și au o alternativa”, astfel încât acestea nu vor trece la studii de la distanță.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Știrea despre faptul că moldoveanul Serghei Tarnovschi a devenit campion mondial la distanța de 5.000 de metri la Campionatul Mondial de canoe din Canada este una dintre cele mai virale pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. (Craud Tăngl). Apreciată este și știrea despre felicitările adresate sportivului de președinta moldoveană, Maia Sandu.
- Un alt subiect foarte popular pe Facebook este cel al Europei Libere despre căsătoriile record ale ucrainenilor pe timp de război, care par să fie „mai hotărâți ca niciodată să celebreze dragostea și viața.” Europa Liberă publică și o serie de fotografii în care sunt surprinse clipe emoționante.
- Pe Instagram-ul moldovean cele mai virale știri sunt despre succesul răsunător din Canada al canoistului Serghei Tarnovschi și despre declarațiile vicepremierului Andrei Spînu că elevii din Republica Moldova nu vor învăța online cel puțin primele două luni din noul an de studii.