„Ideologii antiumane”. Primul raport guvernamental despre antițigănism în Germania

Romani Rose, președintele Consiliului Central al Romilor și Sinti din Germania. Consiliul a obținut în 1995 recunoașterea romilor și sinti ca minoritate etnică în Germania și participă activ la proiecte pentru comunitățile de romi și sinti din Slovacia, Ungaria și România.

În anul 2021 s-a înființat în Germania un oficiu care primește reclamații și informații privind incidente contra romilor și populației sinti. În primul său raport, el atrage atenția că sute de „minoritari” sunt victimele discriminării, inclusiv din partea funcționarilor publici, și ale violenței.

Raportul menționează peste 600 de cazuri de discriminare și atacuri violente, multe dintre ele îndreptate împotriva romilor refugiați din Ucraina invadată de ruși. Directorul Oficiului MIA, Guillermo Ruiz Torrez, care a prezentat raportul la Berlin, a precizat în fața presei:

„În cazul antițigănismului, vorbim despre violență extremă, vătămări corporale grave, vandalizarea unor morminte și memoriale, jigniri, discriminări, izolări în sistemul școlar și răspândirea unor ideologii anti-umane”.

În textul raportului se documentează statistic ceea ce Torrez a amintit în declarația sa prezentată în fața ziariștilor. Din cele peste 600 de incidente, au fost înregistrate 343 de cazuri de discriminare, 245 de cazuri numite în raport „stereotipizare verbală”, 11 cazuri de amenințări, 17 atacuri și un caz de „violență extremă”. Ceea ce este menționat în raport ca „violență extremă” s-a petrecut în landul Saar, unde asupra unui grup de romi s-a deschis focul. Mai multe persoane au fost rănite. Incidentul respectiv a fost menționat și în statistica poliției privind infracțiunile cu tentă politică.

Nu toate incidentele înregistrate constituie infracțiuni care pot fi pedepsite în baza prevederilor Codului Penal.

Informațiile culese telefonic, verbal sau pe cale electronică trebuie verificate. De multe ori este vorba despre forme de antițigănism cotidian, care nu intră sub incidența legii. În acest context, s-a apelat la mass-media să dea dovadă de sensibilitate și să evite folosirea unor stereotipuri antițigăniste. S-a cerut, de asemenea, ca derapajele verbale să fie sancționate de către Consiliul German al Presei (Presserat) care veghează asupra activităților jurnalistice.

Președintele Consiliului Central al Romilor și Sinti din Germania, Romani Rose, a spus cu prilejul lansării raportului: „Când prezentăm incidentele antițigăniste, atunci știm că multe se întâmplă și din ignoranță. În pofida Holocaustului, în această țară a existat un soi de libertate a nebunului. Iar această libertate a nebunului nu vrem s-o mai tolerăm.”

Romi discriminați din Ucraina, Moldova, România și Bulgaria

În raport se atrage atenția asupra faptului că în urma războiului din Ucraina au sosit din această țară numeroși refugiați romi. Aceștia sunt confruntați cu forme ale „antițigănismului instituțional și social”. În Germania, unor romi ucraineni le-a fost contestat statutul de refugiat. Mulți romi au fost primiți cu ostilitate și nu s-au bucurat de același tratament ca ucrainenii. Din totalul incidentelor înregistrate, o șeptime se referă la cazuri legate de romi din Ucraina.

Incidente rasiste și acte de discriminare contra unor romi din Moldova, România și Bulgaria au fost inventariate mai ales la Berlin. Potrivit raportului, este vorba despre incidente în cadrul unor școli, în spațiul public, în oficiile de muncă și în domeniul medical.

Ce este antițigănismul?

Potrivit unor definiții acceptate în Uniunea Europeană, antițigănismul constituie o formă de ostilitate, prejudecată sau rasism direcționată împotriva romilor și populației sinti. Această populație e considerată astăzi una dintre cele mai vulnerabile comunități minoritare din Europa, deseori marginalizată, discriminată și persecutată de către populațiile majoritare.