IDIS Viitorul: R. Moldova continuă să se confrunte cu un declin demografic pronunțat

Revista presie matinale.

Jurnaliștii de la Newsmaker.md dedică un amplu articol tânărului Adrian Glijin, reținut în stânga Nistrului. După mai bine de un an de detenție el a fost vizitat de mama sa. Tânărul se află în izolatorul de detenție preventivă din Tiraspol. Asociația Promo-LEX precizează că întrevederea, care a durat aproximativ o oră, nu a fost una confidențială. La fel, nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului. Adrian Glijin a spus că are probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și că nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. Pe 5 noiembrie, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante.

Agenția de știri IPN publică un interviu cu regizorul Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova. În opinia lui, în 2021 cel mai important lucru pentru oamenii de cultură a fost faptul că li s-a permis să revină în scenă, chiar dacă au putut evolua cu sălile pe jumătate pline. În perioada pandemiei actorii au trebuit să se adapteze din mers, atât din punct de vedere artistic, cât și financiar. „Am lucrat mai mult peste hotare, pentru că am putut să câștigăm mai mult acolo. Acasă aveam voie să vindem numai jumătate din numărul de bilete. Dar am recuperat pierderile din turneele noastre internaționale. Teatrele în Republica Moldova nu sunt finanțate 100% de stat, de aceea celelalte cheltuieli – 20-40% – a trebuit să le acoperim la fiecare capitol, inclusiv salariile, fondul social, întreținerea clădirii, montările noi”, a menționat Sandu Grecu. Mai multe, pe Ipn.md.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu un declin demografic pronunțat, iar nivelul migrației a atins un grad mai mult decât îngrijorător, atestă experții citați de Radio Chișinău. Un studiu recent al IDIS Viitorul arată că, dacă ar avea șansa, 26,5% din populație ar părăsi Republica Moldova pentru totdeauna, iar 54% dintre respondenți au spus că văd viitorul copiilor și al nepoților în străinătate.

Expertul în demografie, Valeriu Sainsus, spune că Republica Moldova se confruntă cu un fenomen permanent al emigrării populației, astfel încât periodic are loc o integrare firească a părinților și copiilor lor de peste hotare. Acest fenomen va continua atât timp cât țara nu-și va îmbunătăți situația economică, spune expertul.

Studiul IDIS Viitorul la care fac trimitere jurnaliștii de la Radio Chișinău arată că un salariu motivant i-ar determina pe moldoveni să rămână acasă, iar pentru ca migranții moldoveni să revină în patrie, statul trebuie să ridice nivelul de trai și să îmbunătățească infrastructura și calitatea serviciilor.

„Ambițiosul plan de dezvoltare a surselor regenerabile și situația reală” este titlul articolului de fond realizat de jurnaliștii de la Mold-street.com. Ei amintesc că la începutul lunii decembrie, Guvernul Gavrilița a anunțat un plan ambiţios prin care cota de utilizare a resurselor regenerabile în totalul consumului de energie să crească de la 3%, în prezent, până la 30%, în anul 2025. Conform ultimelor date statistice disponibile la moment pe anul 2019, citate de Ministerul Industriei, Republica Moldova deja ar fi depășit obiectivul global stabilit pentru anul 2020 în domeniul energiei regenerabile, sumând o pondere a energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie de peste 23,8%, față de ţinta globală de 17%. Însă la capitolul ponderii consumului final de energie electrică din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică (CFB-EE) se atestă realizări mai modeste, iar cota este de doar 3% dintr-un minim de 10%, stabilit ca și obiectiv neobligatoriu pentru anul 2020. Adică de peste trei ori mai puţin decât obiectivul inclus în diverse strategii şi planuri.