Rezultatele sondajul de opinie prezentat de Institutul Republican Internațional (IRI), Oficiul din Moldova, sunt analizate de Vasile Botnaru în interviul cu analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Oricine se află la putere, inevitabil pierde din popularitatea inițială. În cazul Maiei Sandu și al Partidului Acțiune și Solidaritate, e o erodare previzibilă, se încadrează în proporțiile „firești”?
Igor Boțan: „Erodarea suportului cetățenilor pentru Partidul Acțiune și Solidaritate aflat la guvernare și pentru dna președintă Maia Sandu se resimte, dar această erodare nu este atât de puternică. Recentul sondaj realizat de compania CIVIS, la comanda Institutului Republican Internațional, arată că cetățenii au încredere încă în acest partid de guvernământ, deocamdată, pozițiile acestuia sunt destul de puternice.”
Europa Liberă: Adică putea fi și mai rău?
Igor Boțan: „Cu certitudine, pentru că am trecut, începând cu luna septembrie, prin trei crize primejdioase, dacă putem spune așa. Este vorba despre criza energetică, criza prețurilor și criza pandemică. Dacă le punem pe toate împreună, ne dăm seama că au existat condiții și temei pentru erodarea suportului și încrederii în partidul de guvernământ, care a trebuit să se ocupe de aceste crize, și nu de implementarea prevederilor propriului program de guvernare.”
Europa Liberă: Unii spun că sondajul totuși nu a măsurat reacția populației la facturile pentru căldură, consumul de gaz.
### Vezi și... ### Ce impact are noul preț la gaze asupra economiei?Igor Boțan: „Este adevărat, acest sondaj a fost realizat în perioada 16 septembrie – 1 noiembrie, deci cu mai bine de o lună și jumătate în urmă, dar trebuie să recunoaștem că sondajele mai recente, realizate de compania iData, de fapt, confirmă aceeași situație. Sigur că trebuie să ne așteptăm că, după ce vin facturile, erodarea încrederii în PAS va fi mult mai pronunțată, dar acest lucru, ca să zic așa, este unul firesc, pentru că dacă comparăm prima jumătate de an după venirea la guvernare a altor formațiuni politice, observăm același lucru. E nevoie de o anumită etapă de acomodare și aici pot invoca exemplul Partidului Comuniștilor, care în anul 2001 a venit la guvernare, iar peste jumătate de an, ne amintim de scrisoarea publică a formațiunii care spunea că, dacă lucrurile continuă așa, suntem pe muchie de prăpastie.
PAS a trebuit să se ocupe de crize, și nu de implementarea prevederilor propriului program de guvernare...
Și asta li s-a întâmplat comuniștilor care aveau atunci 71 de mandate, deci aveau o majoritate constituțională, după care au trebuit să-și revadă atitudinea față de metodele de guvernare și, până la urmă, trebuie să recunoaștem că primul mandat al PCRM a fost unul de succes, mai cu seamă că președintele Vladimir Voronin a emis decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, decret care s-a soldat cu un impact foarte benefic pentru Republica Moldova, pentru atragerea investițiilor, pentru suport tehnic și de altă natură.”
Europa Liberă: Urmare a acestui învățământ, Vladimir Voronin, partidul său a recurs la guvernare tehnocrată, PAS-ul deocamdată dă senzația că își asumă toată responsabilitatea.
Igor Boțan: „PAS încă nu a ajuns la limita la care ajunsese în luna octombrie 2001 Partidul Comuniștilor, deci mai au mult până acolo, iar sondajele la care vă referiți Dvs. arată că PAS stă relativ bine, chiar neașteptat de bine. Și acest lucru este îngrijorător, pentru că această formațiune comite foarte multe greșeli și gafe care trebuie taxate atât de opoziție, cât și de organizațiile societății civile – și de ce nu? – de partenerii de dezvoltare.”
### Vezi și... ### Sondaj IRI: președinta Maia Sandu și PAS conduc în topul încrederii în partide și personalități politiceEuropa Liberă: Rivalii politici ai PAS-ului au pierdut mai mult, sunt într-o cădere mai lentă?
Igor Boțan: „Păi, acești rivali politici sunt într-o situație demnă de a fi deplânși, pentru că vedem congresele partidelor din opoziție, mă refer la opoziția de stânga, vedem că aceste formațiuni duc lipsă de tactici în confruntarea cu partidul de guvernământ. Pe flancul drept avem partidele unioniste și acolo vedem că e o debandadă totală, iar problema liderilor se face tot mai pronunțată și pe acest segment. În acest context, sigur că partidul de guvernământ este tratat, dacă putem spune așa, cu o anumită indulgență, și nu pentru că atitudinea oponenților este una indulgentă, problema este alta, opoziția este foarte slabă, fie că este cea parlamentară de stânga, comuno-socialistă, fie că este vorba de opoziția de dreapta unionistă sau creștin-democrată ș.a.m.d. Spun din păcate, pentru că înțelegem cu toții că o guvernare trebuie să aibă o opoziție foarte puternică, iar ea lipsește, putem spune, cu desăvârșire în acest moment.”
Europa Liberă: Totuși, cifrele sondajului ce vă spun?
Igor Boțan: „Ratingul PAS, ratingul de încredere este net peste cel al partidelor de opoziție și acest lucru, așa cum spuneam, este îngrijorător, pentru că nu vedem ca opoziția să facă presiuni care ar face PAS-ul să-și schime multe din atitudini și reformele pe care și-a propus să le realizeze deocamdată trenează și stau în suspans.”
Europa Liberă: Sunt experți care se arată nedumeriți că sondajul a fost ținut la sertar și acum, chipurile, ar fi fost scos ca un colac de salvare sau o pernă de oxigen pentru guvernarea care pierde dramatic popularitatea. Există vreo regulă privind publicarea sondajelor, cât de proaspete trebuie să fie?
Igor Boțan: „Și pe mine mă uimește faptul că acest sondaj a fost ținut, iată, mai bine de o lună și jumătate. Poate a fost publicat, dar nu am știut noi, dar, așa cum spuneam, între timp a fost dat publicității sondajul iData, companie respectată, participă la tenderele Institutului de Politici Publice, adică realizează barometre de opinie publică și care în anul curent și anterior a făcut publice cercetări sociologice care s-au pliat foarte bine pe realitățile din Republica Moldova. Deci, putem spune că sondajul iData confirmă cumva rezultatele sondajului acesta dat publicității cu întârziere.”
### Vezi și... ### Noua tulpină a virusului COVID-19 și teoriile conspirațieiEuropa Liberă: O știre a Agenției IPN atrage atenția că sondajul atestă dorința multora de a pleca din Republica Moldova, în pofida vremurilor bune promise, în pofida COVID-ului care a pus ziduri pe la frontiere. Este oare această stare de spirit un reproș la adresa guvernării?
Igor Boțan: „Poate fi un reproș, numai că noi înțelegem cu toții că sunt procese care au o foarte mare inerție, după victoria PAS și accederea acestei formațiuni la guvernare ne ciocnim cu trei crize pe care le-am menționat. Prețurile au izbucnit în toată lumea. Rusia, care poate deveni o autarhie, în acest an are o inflație comparabilă cu cea a Republicii Moldova; Rusia, care are tot ce i-ar trebui pentru a se dezvolta normal, nu depinde de importuri, dimpotrivă este cumva supusă sancțiunilor. Nu mai vorbim de alt partener strategic al Republicii Moldova, Turcia, care, de asemenea, este o țară dezvoltată și care se confruntă cu o inflație greu de imaginat pentru noi aici, în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dvs. sunteți un cunoscut cititor de sondaje. Există ceva care v-a surprins în sondajul IRI?
Igor Boțan: „Sigur că sunt lucruri cumva surprinzătoare, în primul rând că oamenii încep să vadă rezultatele luptei cu corupția, topul îngrijorărilor se schimbă, îngrijorarea cetățenilor legată de corupție se duce în jos, sigur că în prim-plan rămân lucrurile stresante pentru concetățenii noștri – lipsa locurilor de muncă, creșterea prețurilor ș.a.m.d. Iarăși un lucru foarte important este că cetățenii Republicii Moldova în această situație, pe fundalul crizelor, au cea mai mare încredere în dezvoltarea relațiilor țării noastre cu Uniunea Europeană, România, Statele Unite, iar, din păcate, relațiile cu Rusia sunt apreciate mai modest de către concetățenii noștri.”