Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Se pare că împărțim pielea ursului care încă se plimbă prin pădure atunci când decidem câte secții de votare ar avea nevoie alegătorii, diaspora din afara Republicii Moldova pentru a participa la scrutinul prezidențial, pentru că pandemia ar putea să dea peste cap planurile, socoteala de acasă. Dvs. ce spuneți?
Igor Boțan: „Atunci când vorbim despre secțiile de votare de peste hotare, trebuie să pornim de la un lucru stipulat în lege, că decizia se adoptă de Comisia Electorală Centrală cu concursul Ministerului Afacerilor Externe, iar factorii circumstanțiali sunt, hai să spunem așa, de la natură sau de la Dumnezeu. Deci, Comisia Electorală Centrală a procedat absolut corect atunci când, ghidându-se de articolul 31 din Codul electoral, a luat cei trei factori și, în urma ponderării, a decis că peste hotarele țării pot fi deschise 139 de secții de votare în baza factorului numărul 1 – statisticile din alegerile precedente; factorului numărul 2 – numărul cetățenilor moldoveni aflați peste hotare, date prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și factorului numărul 3 – înregistrarea prealabilă a cetățenilor noștri care au avut la dispoziție mai mult de o jumătate de an pentru a cere Comisiei Electorale Centrale să fie deschise secții de votare.”
### Vezi și... ### Mihai Mogîldea: „Este trist că autoritățile nu au încercat măcar introducerea votului prin corespondență”Europa Liberă: Dar toate trei au la bază, de fapt, un criteriu principal: să nu rămână alegătorii cu ochii în soare, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la secția deschisă în Franța, la Paris, unde chiar s-a încercat să se semneze pe foi curate, adică Comisia Electorală Centrală trebuie să fie suficient de perspicace ca să fie suficiente buletine și secții, dar nici să nu facă risipă într-aiurea, unde s-ar putea să nu vină alegători?
Igor Boțan: „Este adevărat. Și acest argument al Dvs. a fost luat în considerare acum un an de zile, când a fost modificat Codul electoral și s-a propus ca în secțiile de votare de peste hotare să se transmită nu 3.000 de buletine, ca și aici în țară, ci 5.000 de buletine...”
Europa Liberă: Dar din cauza COVID-ului s-ar putea să fie procesarea lor mai anevoioasă sau nu?
### Vezi și... ### CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile din 1 noiembrie
Igor Boțan: „Este adevărat, tocmai de aceea cred că Comisia Electorală Centrală a luat în considerare acest factor atunci când s-a adresat Ministerului de Externe cu propunerea de a examina posibilitatea deschiderii a 202 secții de votare peste hotare și nu 150, așa cum prevedea inițial Comisia Electorală Centrală, lucru pentru care a și cerut bani de la guvern pentru a fi bugetați pentru acest scrutin.”
Europa Liberă: Dar, fiți de acord, de fiecare dată la scrutinele parlamentare și la cel prezidențial precedent exista această bănuială că fiecare trage jăratic la turta lui, adică vrea mai multe secții în zona în care presupune că va avea un aflux masiv de votanți în favoarea unui anumit curent de opinie? Mă refer, în special, la Federația Rusă, unde socialiștii presupun că ar avea mai mulți susținători.
Igor Boțan: „Este adevărat, așa a fost întotdeauna. Forțele politice au încercat să tragă jăratic la turtele lor, numai că statisticile au dat întotdeauna peste cap aceste doleanțe ale politicienilor și aici ne amintim cu toții că dl Igor Dodon, bunăoară, fiind lider al Partidului Socialiștilor, insista ca în Federația Rusă să fie deschise 100 de secții de votare. Această doleanță a domniei sale s-a ciocnit de împotrivirea guvernului, pe atunci guvernul lui Iurie Leancă, iar ulterior al lui Pavel Filip, care spuneau că nu este logic să se procedeze așa, dacă ne uităm cum s-a votat anterior în aceste localități din Federația Rusă.”
Europa Liberă: De ce n-a recoltat Dodon atâta cât și-a imaginat? E mai puțin mobilă diaspora din Federația Rusă?
Igor Boțan: „Răspunsul e că în Occident, în Europa și în Statele Unite ale Americii cetățenii moldoveni se simt oameni liberi, iar în Federația Rusă sunt dependenți, majoritatea acolo muncind ilegal și cetățenii nu doreau să se afișeze la secțiile de votare, pentru că puteau fi contabilizați.”
### Vezi și... ### Continuă controversele pe marginea secțiilor de votare din străinătate
Europa Liberă: Igor Dodon a încercat să rezolve această problemă, a promis că cei ilegali sau cu termen de ședere depășit vor fi legalizați, achitați de pedeapsă. Acum care este situația lor, mai ales pe timp de COVID?
Igor Boțan: „Acum nimeni nu știe care este situația acestor oameni, numai că dlui Igor Dodon i s-a reproșat întotdeauna: La început rezolvați, vă rog, problema acestor oameni care se găsesc pe teritoriul Federației Ruse și muncesc acolo semilegal sau ilegal, după aceasta pretindeți majorarea numărului secțiilor de votare și nu invers. Acum nu știm care este statutul acestor cetățeni ai noștri.”
Europa Liberă: În Occident sunt asemenea cetățeni care din aceleași motive nu ar vrea să se afișeze pe la secțiile de votare?
Igor Boțan: „Probabil că sunt, dar numărul lor este mult mai mic și am văzut că în Occident, îndeosebi în Italia majoritatea cetățenilor noștri sunt deja legalizați, au acte în regulă, deci nu au nicio temere să vină la secțiile de votare.”
Europa Liberă: Pandemia ar putea da peste cap planurile de acasă?
Trebuie găsite localitățileundeva în mijlocul sau în centrul unei circumferințe unde se află cetățenii noștri
Igor Boțan: „Cu certitudine. Și aici există o mare problemă, la cei trei factori pe care i-am nominalizat trebuie adăugați doi alți factori care, din păcate, au fost luați în considerare, dar ei nu sunt formalizați. Este vorba despre așa-zisa clusterizare a înregistrării prealabile, deci noi vedem că a crescut absolut neașteptat numărul înregistrărilor prealabile și vedem că s-a extins aria de unde vin aceste doleanțe, aceste cereri ale cetățenilor noștri și trebuia să se ia în considerare acest factor al clusterizării, având în vedere că trebuie găsite localitățile care ar fi undeva în mijlocul sau în centrul unei circumferințe unde se află cetățenii noștri, aceștia având acces mai facil la aceste locuri. Și al cincilea ar fi fost factor pandemic și aici este interesant că la Moscova s-a luat în calcul acest factor, dacă aveam la Moscova anterior două secții de votare, acum la Moscova și în regiune avem șapte secții de votare, ceea ce înseamnă că sarcina ce-i revine unei secții de votare este difuză acum. Deci, factorul pandemic putem spune că este luat în considerare, iar în megapolisurile din Occident acest factor pandemic ca și cum nu a fost luat în considerare.”
Europa Liberă: Dacă pandemia a influențat desfășurarea învățământului, conferințelor, până și concerte se fac de la distanță, oare nu e timpul să se facă și votarea de la distanță?
Igor Boțan: „Acest lucru este pe agendă, dar aici trebuie să recunoaștem că asta nu e problema Comisiei Electorale Centrale, care are sarcina doar să studieze și să cunoască mecanismele, aici inițiativa...”
Europa Liberă: Iurie Cecan demult vorbea despre aceste mecanisme și tehnologii. De ce n-a mers mai departe parlamentul?
Igor Boțan: „Din anul 2000 se vorbește despre votul electronic, votul prin poștă...”
Europa Liberă: De ce n-a mers?
### Vezi și... ### Roman Mihăeș: Doi factori (coronavirusul și absența votului electronic) vor diminua prezența la vot în străinătate
Igor Boțan: „Inițiativa trebuie să vină de la politicieni, de la guvern sau de la fracțiunile parlamentare, de la parlamentari.”
Europa Liberă: Unii spun pe șleau că nu au încredere nici în „Poșta Moldovei”, nici în tehnologiile electronice care ar putea fi sparte.
Igor Boțan: „Da, noi am discutat acest lucru nu o singură dată în diferite configurații. Ultima oară când s-a vorbit despre votul prin poștă, întrebarea era dacă o „Poștă a Moldovei”, care este implicată în trafic cu anabolizante și alte lucruri foarte urâte...”
Europa Liberă: ...nedovedite...
Igor Boțan: „Nedovedite, dar au existat astfel de discuții inclusiv la parlament. Evident că deputații nu s-au grăbit să dezvolte un proiect de lege privind votarea prin poștă, pentru că aici votarea prin poștă implică schimbarea termenelor de tipărire a buletinelor de vot.”
Europa Liberă: Deci e mai simplu că interzici chibriturile decât să iei măsuri de precauție, antiincendiare?
Igor Boțan: „Inițiativa politică trebuie să vină ori din parlament, ori de la guvern și atunci cred că Comisiei Electorale Centrale nu-i trebuie foarte mult timp pentru a elabora un proiect de lege.”
Europa Liberă: Dar halal de așa parlament care nu poate garanta securitatea votului în secolul XXI, când există experiențe europene. Estonienii, de exemplu, demult au arătat cum se face treaba asta, încât să fie și sigură, și eficientă.
Igor Boțan: „Este adevărat, dar revin la această problemă, emanarea acestei doleanțe trebuie să vină de la parlament. Întruniți-vă, stimați deputați, elaborați un proiect sau un concept de vot prin poștă sau vot electronic și atunci toată lumea care se consideră inițiată în procesul electoral va începe să lucreze.”
Europa Liberă: Dvs. sugerați cumva o complicitate colectivă a parlamentului? În lipsa votului electronic, e mai ușor să se dribleze unii pe alții?
Igor Boțan: „Nu, nu asta am în vedere. Acum am în vedere că, după începerea procesului electoral, se aud voci că de ce nu avem vot prin poștă, de ce nu avem...”
Europa Liberă: După moarte pocăință?
Igor Boțan: „...de ce nu avem vot electronic. Dar cine dintre dvs., cei din parlament, că acest parlament, această legislatură e în al doilea an de când s-a constituit, unde este inițiativa voastră? S-o vedem cu toții și atunci putem începe munca în direcția respectivă, iar organele de stat competente să ne asigure că „Poșta Moldovei” este funcțională, că există un mecanism credibil de transmitere a materialelor electorale către cetățeni, de recepționare a acestora înapoi. Același lucru e și cu votul electronic.”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: „Asupra alegerilor din R. Moldova planează umbra prietenului lui Igor Dodon, Lukașenka”Europa Liberă: Cert este că în continuare va deveni tot mai actual, pentru că e puțin probabil să revină masiv basarabenii acasă, deși politicienii exprimau această speranță că Europa a intrat în criză și acum pandemia îi va mâna înapoi în satele de baștină?
Igor Boțan: „Mai mult decât atât, dacă se introduce votul electronic, mulți cetățeni aflați în țară ar prefera să-și exercite votul prin votul electronic și să nu meargă la secția de votare.”
Europa Liberă: Adică ar fi remediul împotriva absenteismului?
Igor Boțan: „Exact! Ar fi un remediu extraordinar, iar pentru tineret asta chiar ar fi un exercițiu extrem de interesant.”
### Vezi și... ### Sondaj: diferență minimă între Igor Dodon și Maia Sandu la prezidențialeEuropa Liberă: Ar vota de acolo de unde de regulă se află în ziua votului?
Igor Boțan: „Exact! Asta e și cred că acesta este viitorul și trebuie să ne pregătim de pe acum. Ceea ce mă miră sunt declarațiile politicienilor de ce nu se întreprinde nimic pentru votul prin poștă. Începeți, veniți cu o inițiativă legislativă, cel puțin elaborați conceptul și mai departe lucrurile se vor desfășura de la sine. Aici nu cred că este vina Comisiei Electorale Centrale, este problema voinței politice a acestor fracțiuni parlamentare, a deputaților.”