Mai multe modificări ale Codului electoral au determinat protestele opoziției politice și ale societății civile. Aceștia susțin că se încearcă limitarea accesului la vot.
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boțan: „Amendamentele care au provocat neînțelegeri între guvernare și opoziție au fost elaborate de Comisia Electorală Centrală, proiect însoțit de propuneri care vin din partea organizațiilor specializate și, iată, aceste amendamente nu au fost luate în considerare de către Comisia parlamentară pentru numiri și imunități.”
Europa Liberă: Dar scurtarea cu două ore a duratei zilei alegerilor, de exemplu, cui aparține și ce motivație are?
Igor Boțan: „Există această propunere de modificare în Codul electoral, ea este una general acceptabilă, pentru că există în cadrul instituțiilor internaționale specializate în domeniul electoral această părere că munca încontinuu a lucrătorilor electorali în ziua alegerilor este foarte obositoare și, dacă există posibilități de a reduce ziua de muncă atunci vând are loc votarea, acest lucru poate fi acceptat. Noi însă avem o situație foarte specifică și ea trebuie luată în considerare - această pandemie care, dimpotrivă, trebuie să creeze condiții pentru a evita aglomerările în secțiile de votare. Deci, soluția ar fi, pornind de la noile circumstanțe, munca secțiilor de votare să nu fie restrânsă, dar, dimpotrivă, să fie extinsă și, dacă e nevoie, votarea să fie organizată în câteva zile.”
### Vezi și... ### Organizațiile neguvernamentale critică noua lege electorală și cer organizarea de consultări publiceEuropa Liberă: La asta, socialiștii au spus că nu există bani, fiindcă ar însemna să se dubleze bugetele pentru personalul de la secții.
Igor Boțan: „Sigur că problema banilor există, dar cel mai important lucru pentru autorități este să asigure desfășurarea alegerilor libere și corecte și să ia în considerare sfaturile specialiștilor în domeniul epidemiologic, care spun foarte clar că este necesară evitarea aglomerărilor și respectarea distanței sociale. Deci avem o situație ieșită din comun.”
Europa Liberă: Câteva țări deja au desfășurat alegeri în condiții de pandemie.
Igor Boțan: „Dacă ne referim la Franța, la Polonia, da, putem lua exemplul acestor țări, iar dacă ne referim la votarea din Federația Rusă, mai bine Doamne ferește. Dar așa cum spun înșiși reprezentanții autorităților din Republica Moldova, țara noastră are resurse limitate, de aceea trebuie utilizate cu maximă prudență pentru a nu prejudicia, pe de o parte, procesul electoral, iar pe de altă parte, pentru a nu supune riscului concetățenii noștri care participă la alegeri. Deci este oarecum stranie decizia ca actualmente să fie redusă perioada exercitării votului în secțiile de votare.”
### Vezi și... ### Votul diasporei în cumpănă. Sacrifică Igor Dodon votul din străinătate?
Europa Liberă: Votarea de la distanță, termen introdus în uz de criza sanitară, adică votarea electronică sau prin poștă ar soluționa problemele acestea specifice?
Igor Boțan: „Sigur că le-ar soluționa, dar Republica Moldova este departe pentru a găsi soluții optime pentru îndeplinirea acestui drept. Noi știm care sunt răspunsurile autorităților la astfel de solicitări. Cetățenii nu au încredere nici în poșta din Republica Moldova și nici în modalitatea în care funcționează dispozitivele electronice. Odată ce lipsește această încredere, problema respectivă trebuie examinată din punctul de vedere al unei posibilități de realizare în viitor.”
Europa Liberă: Dacă ați pornit de la încredere, opoziția parlamentară nu are încredere în inițiatorii proiectului și a declarat că toate amendamentele ar fi în favoarea eventualului candidat al socialiștilor.
Igor Boțan: „Opoziția își face meseria, critică guvernarea și acest lucru este absolut normal, dar trebuie să luăm în considerare câțiva factori foarte importanți. În Republica Moldova a fost adoptat un nou Cod administrativ. Deci, trebuie revăzută întreaga procedură de contestare a acțiunilor, inacțiunilor concurenților electorali, a organelor electorale ș.a.m.d. Acest lucru necesită revizuirea totală a procesului legat de contestarea în procesul electoral. A fost adoptat un nou Cod al serviciilor media și există primele reacții, care sunt nu tocmai pozitive, de aceea și acest aspect trebuie dezbătut. Există și alte lucruri, de exemplu avem în permanență confruntări de ordin politic în ceea ce privește modalitatea de protecție a datelor cu caracter personal, accesul la documente etc. Aici există foarte multe dezbateri, iar conflictul la care v-ați referit Dvs. ar avea la bază faptul că nu toate propunerile care au existat au fost luate în considerare de comisia parlamentară. În prima lectură acest proiect a fost votat, urmează cea de-a doua lectură și pregătirea pentru aceste dezbateri contează foarte mult, lucrurile care au provocat nemulțumiri pot fi reparate.”
Europa Liberă: În principal, există o decizie a Curții Constituționale, care a indicat legislativului ce are de reparat în materie de Cod electoral.
Nu există formule uniformizate pentru a fi aplicate de către organele electorale și alte instituții
Igor Boțan: „Înțeleg că Dvs. vă referiți la cele șase adrese pe care Curtea Constituțională le-a lansat spre atenția parlamentului încă în decembrie 2016. Deci, în linii mari, da, au fost luate în considerare acele adresări ale Curții Constituționale, însă, așa cum ne-am obișnuit deja, există nuanțe, nu există formule uniformizate pentru a fi aplicate de către organele electorale și alte instituții. Este vorba, de exemplu, despre restricții mult mai drastice pentru organizațiile nonguvernamentale implicate în procesul de monitorizare a alegerilor și, de exemplu, față de instituțiile de cult, în primul rând, Biserica Ortodoxă, unde aceste restricții totuși sunt cumva mai atenuate.”
Europa Liberă: Codul electoral amendat va fi pus în aplicare deja la prezidențiale?
Igor Boțan: „Sigur că da. Aceste amendamente vin să aducă legislația electorală în conformitate cu schimbările care au avut loc în legislația conexă și m-am referit aici la Codul administrativ, Codul serviciilor media audiovizuale, alte modificări care au avut loc în legislație. Deci nu se atinge sistemul electoral, nu se umblă la circumscripțiile electorale, lucruri foarte subtile care par să aibă loc cu un an înainte de alegeri. Toate aceste amendamente trebuie să fie, așa cum spuneam, de natură să îmbunătățească legislația electorală, adaptând-o la modificările care au avut loc în legislația conexă.”
### Vezi și... ### „ Vreau oameni noi în politică, vreau schimbări, să fie un stat unde dreptul și legea să stea în capul mesei” (VIDEO)Europa Liberă: Dar amintiți-ne, la viitoarele parlamentare nu vom mai avea circumscripții uninominale?
Igor Boțan: „Nu, la următoarele alegeri nu vom avea. Acest lucru a fost stabilit de către legislația electorală modificată în august anul trecut și confirmată de o hotărâre a Curții Constituționale. Cel mai important lucru este că alegerile pe circumscripții uninominale nu au arătat că îi fac pe deputați mai aproape de cetățeni. Nu știu acum cât de fericiți sunt cetățenii din circumscripția nr. 38 care și-au ales un deputat care și-a depus mandatul, apoi au ales un alt deputat care a nimerit într-o situație foarte neplăcută.
Candidați trebuie să aibă o relație foarte strânsă cu localitățile, cu regiunile din Republica Moldova
Totuși contează foarte mult ca partidele politice să fie responsabile atunci când își completează lista de candidați ca acești candidați totuși să aibă o relație foarte strânsă cu localitățile, cu regiunile din Republica Moldova, iar acest principiu a fost introdus, de fapt, în cadrul sistemului proporțional în principal de către Partidul Comuniștilor care, după câștigarea mandatelor în parlament, distribuia responsabilitățile deputaților aleși pe listă de partid pe criterii teritoriale, care îi obliga pe deputați să viziteze aceste localități, raioane pentru a avea discuții cu autoritățile locale de acolo, cu cetățenii și pentru a asigura acest circuit informațional între cetățeni și reprezentanții lor în parlament. Deci, soluții erau și atunci, dar s-a mers pe această alegere pe circumscripții uninominale exclusiv pentru a utiliza ceea ce numim cu toții resurse administrative la nivel local și am văzut pe cine a favorizat cel mai mult sistemul alegerilor pe circumscripții uninominale.”